2020. július 13., Jenő
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A használatban lesz az otthon igazán fenntartható

A klímasemlegesség, a kibocsátott káros anyagok mennyisége az EU és az itthoni gazdaság egész területén is forró téma. Ez az ingatlanpiacra is hatással van: nem mindegy, milyen épületeket tervezünk, építünk, és ezeket hogyan tartjuk fenn.

A Portfolio Győri Gyulát, CPI Facility Management Directort kérdezte többek között arról, hogy hogyan lehet támogatni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a klímaváltozási törekvéseket az épületek tervezésénél vagy fenntartásánál.

A szakember szerint az épületek életciklusuk folyamán, a használatuk alatt terhelik legjobban a környezetüket, ugyanakkor az épület tervezésénél dől el, hogy a jövőben milyen hatással lesznek környezetükre. Győri Gyula szerint

fontos üzemeltetési szempont, hogy az épület aktívan vagy passzívan használni tudja a környezetét, vagyis hogy a beépített gépészet együtt tudjon működni az épület környezeti adottságaival (szellőzés, árnyékolás, benapozás, résvizek, esőzés, talajhő, tájolás).

Hasonlóan hangsúlyos kérdés, hogy az épület milyen gyorsan tud reagálni a külső környezeti hatásokra, illetve a belső változásokra, és ezt milyen energiafelhasználással teszi. Az sem mellékes, hogy a létesítmény környezetében rendelkezésre álló megújuló energiaforrásokat milyen módon lehet integrálni az épületbe.

Fotó: NNECAPA Photo Library/flickr.com

Költségoldalon mindenképpen többlettel jár a legújabb technológiák használata, amelyek viszont az alacsony szén-dioxid-kibocsátás miatt kedvezőbbek a hagyományos technológiáknál. Hosszú távon a „szennyező fizet” elve fog érvényesülni, tehát megéri erre áldozni – véli Győri Gyula. Nem másodsorban a környezetünk is meghálálja az extra befektetést. 

Ugyanakkor „nem szabad elfelejteni, hogy az épület használóinak a tudatossága, szemlélete, felhasználói szokásai határozzák meg leginkább az épületnek a környezetre gyakorolt hatását.”

Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék A építési hulladék is lehet alapanyag Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat A világ minden szegletébe eljut a föld sokszínű erdeinek zsivaja Adománnyal segíti a Szent László Kórház dolgozóit a Sodastream
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam