2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Francia siker Szentendrén

Francia csapat győzött a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyen Szentendrén.

A 10 versenyző csapatnak 14 nap alatt az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházat kellett létrehoznia.

A francia Lille-i Nemzeti Építészeti és Tájépítészeti Főiskola és partnereinek rehabilitációs projektje a társadalom és a városi környezet integrációját testesítette meg. Az energia új korszakának hajnalán a csapat által képviselt régió új kihívásokkal szembesült. Franciaország egyik legnépesebb és leginkább sérülékeny régiójáról van szó. A régióban több mint 700 000 ház maradt hátra az 1930-as évekből, melyek egyedülálló tulajdonságaik ellenére rehabilitációra szorulnak – derül ki a Solar Decathlon oldalán közölt ismertetőből.

A Habiter2030 csapata megoldást kínál ezen lakások felújítására egy olyan kollektív mozgalom ösztönzésével, mely új fejlődési, foglalkoztatási és oktatási lehetőségek irányába mutat.

A győztes francia habiter2030 team elnevezésű csapat tagjai az általuk épített mintaház előtt a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny eredményhirdetéssel egybekötött záró ceremóniáján Fotó: MTI/Illyés Tibor

A projekt középpontjában a lakók álltak, ezért a csapat tagjai egyedi és innovatív megközelítést követve találékony, takarékos és egyszerű megoldásokat ötvözve alkották meg prototípusukat.

Az eredeti épületet határoló szerkezet egy üvegbővítmény hozzáépítésével került átalakításra, amely nemcsak további emeleti területet jelent, hanem hozzájárul a természetes fűtéshez, szellőzéshez és energiatermeléshez is. Az Inhabit2030 a lakók igényeinek megfelelően reagál az évszakváltozásokra.

A szomszédság és a közösség tekintetében a hangsúly az energiatermelés és szolgáltatások megosztásán, cseréjén van.

A csapat egyedülálló és innovatív ötletei nyomán az okoseszközök és egyszerű megoldások harmóniája jelenik meg:

  • A tetőre szerelt fotovoltaikus panelek 2560 kWh/év energia-előállítást tesznek lehetővé, mely körülbelül kétszerese egy tipikus 1930-as évekbeli ház elektromos fogyasztásának.
  • Az üvegház homlokzatára szerelt termikus szolár
    vákuumcsövek – a felfűtött víz a szaniterben kerül felhasználásra.
  • Az üvegház kombinálása mechanikai szellőzéssel hozzájárul a ház passzív fűtéséhez, hűtéséhez és szellőzéséhez.
Neked ajánljuk
Mintaotthon a jövőből: környezettudatosságra, fenntarthatóságra és bútorszerelésre okít az IKEA Önfenntartó ház, hulladékból Egy megvalósult álmot rejteget a kanadai rengeteg Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam