2020. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy „Kádár-kocka” is lehet környezetbarát

Beszédfelismerő szoftver segítségével emberi érzelmekre reagáló, ökológiai lábnyom nélküli lakóingatlanná alakított Kádár-kocka-házzal nyert több díjat is az egyetemi hallgatók innovációs házépítő versenyén – a nemzetközi Solar Decathlon Europe-on – a Miskolci Egyetem csapata.

Ahogy arról korábban az Élő Bolygónk is beszámolt, a Miskolci Egyetem konzorciuma a Pécsi Tudományegyetemről és az algériai Blidai Saad Dahlad Egyetemről érkező hallgatók és oktatók segítségével építette meg a Hungarian Nest+ elnevezésű projektet.

A mintaház a Solar Decathlon 2019 versenyén végül az építészeti kategóriában a 2. díjat, az energiahatékonysági kategóriában pedig a 3. helyezést nyerte el, a csapat emellett megkapta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) különdíját, valamint a közösségépítési különdíjat is – derül ki a Magyar Hírlap híradásából.

A SOMEshine csapat a Hungarian Nest+ mintaház előtt   Fotó: SOMEshine - Solar Decathlon Europe 2019/facebook.com

Az egyetem csapatának mintaháza, az átalakított „Kádár-kocka” (a magyarországi családiház-építést a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évekig jellemző, négyzetes alaprajzú, általában 100 négyzetméteres, sátortetős háztípus) egyebek mellett beszédalapú felismeréssel reagál az érzelmekre: ahhoz alakítja például a fényviszonyokat.

Az építmény teteje hármas rétegfelépítésű, a teraszon és a naptérben elhelyezett élőflóra adja a ház önfenntartó oxigénbázisát.

Fotó: SOMEshine - Solar Decathlon Europe 2019/facebook.com

A laktérben újrahasznosított anyagokból készült bútorok mellett az okoseszközök telefonos applikációról egyszerűen működtethetők.

A Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett. A házak nagy része Szentendrén marad „modern skanzent” alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki. Az elkészült házak szeptember végéig megtekinthetők.

Fotó: SOMEshine - Solar Decathlon Europe 2019/facebook.com
Neked ajánljuk
Bioreaktorrá alakítanának át egy chicagói épületet Vízgyűjtő falakat tervezett a kiszáradó városokba Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok Egyre több áldozata van a spanyolországi ítéletidőnek Vulkánkitörésre várva (képgaléria)
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam