2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bárhová elgurulnak a környezetbarát miniházak

Javarészt külföldi megrendeléseket elégít ki az a csíkszeredai cég, amely kis lakófelületű, praktikus ökomobilházak gyártásával hódította meg Európa országait. A kis házban minden van, amire egy lakóépületben szükség lehet a fürdőszobától a konyháig. A házak ráadásul környezetkímélők, tele zöld megoldásokkal.

Környezetbarát például a nem vízöblítéses, száraz toalett, ami nagyon népszerű a megrendelők körében. A mosdónál is, akárcsak az áramnál, több megoldás létezik. Fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet csatlakozni a csatornára, a vízhálózatra, hogy utaztatják-e majd a miniházat vagy sem. Például fölöslegesek a nagy tartályok, ha a tulajdonosok többnyire az adott helyen a meglévő vízhálózatra kötik a berendezéseket. A villanynál is van napelem, de generátor is, és hálózathoz is kapcsolható a rendszer.

A prémiumterméknek számító, 15-25 négyzetméteres házak értékesítési ára akár több tízezer euró is lehet attól függően, milyen extrákkal kérik őket. Vannak napelemekkel, speciális fűtési rendszerrel felszerelt miniházak akár 55 ezer euróért. A csíkszeredai cég közel 20 embert foglalkoztat a gyártásban, a műhelyben 4-5 mobilház készülhet 1 hónap alatt.

Többféle típusú lakóház létezik, de mindegyik belső elrendezése modern, praktikus, és a szépérzékünket is kielégíti. 

A természetes anyagok dominálnak, ami miatt még lakályosabbak és meghittebbek ezek a parányi kis otthonok.

Fotó: ecotiny.house

Szakács Botond, a két és fél éve indított vállalkozás egyik tulajdonosa szerint Magyarországon még gyerekcipőben jár a környezetvédelem és az erdőgazdálkodás. Nem működik a ciklusosság, nincs a kitermelők fejében, hogy ha kivágunk valamit, azt vissza is kell ültetni. Emiatt fordulhat elő az is, hogy a Svédországból importált fa jobb minősége ellenére is olcsóbb.

Nálunk sajnos nem tekintenek a fára megújuló energiaként, pedig ha jól gazdálkodunk a fával, az mindig elérhető lesz

– mesélte az anyagválasztásról és a környezettudatosságról Szakács Botond.

Fotó: ecotiny.house
Fotó: ecotiny.house

Bár a csíkszeredai cég csupán két és fél éve foglalkozik a mobilházak gyártásával, a tulajdonosoknak évtizedes tapasztalatuk van vállalkozások működtetésében. A siker kulisszatitkairól a cégvezető azt mondta, a legfontosabb a kitartó, következetes, feladás nélküli munka.

Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát Rengeteg magyar otthon szorulna korszerűsítésre Megfelelő szigeteléssel akár 30%-kal kisebb lehet a fűtési költség – és egyben az energiafogyasztás is Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam