2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez az irodaház a jövő városainak hírnöke

Egy norvég energiapozitív épület nemcsak több energiát termel, mint amennyit használ, de a többletet hatékonyan el is osztja a közeli fogyasztók között.

Norvégiában augusztus legvégén adták át azt az új irodaházat, amely a beruházók reményei szerint lendületet adhat majd az olyan okosvárosi irányzatoknak, amelyek alkalmasak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is – számolt be a Bitport.

A „Powerhouse Brattørkaia” projekt az ország legutóbbi és egyben legnagyobb energiapozitív épülete, vagyis olyan létesítmény, amely tervezett élettartamára vetítve – ide számítva a felépítését és adott esetben az elbontását is – több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Fotó: powerhouse.no

Az ilyen megoldások jelentőségét jól mutatja, hogy az ENSZ tavaly közzétett adatai szerint 2017-ben az építőipari tevékenység és az épületek üzemeltetése a globális energiafelhasználás 36 százalékát tette ki, miközben az energiatermeléssel összefüggő szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékáért volt felelős.

Az olyan új trendek, mint a magasfokú konnektivitást és a nagy mennyiségű szenzort alkalmazó tárgyak internetje (IoT), elvileg nagy potenciált hordoznak a városok energiahatékonyságának javítására, a gyakorlatban azonban nagyon kevés olyan példát láthattunk eddig, ami érdemben is alátámasztaná az ilyen várakozásokat. Ezen változtatna a különböző vállalati partnerek együttműködésében létrehozott Powerhouse koncepciója: 

Forrás: Entra Entra/youtube.com

Az épületet az anyagválasztáson vagy az építésekor alkalmazott technológiákon túl a megfelelő tájolással és szolárpanelekkel tervezték. Belsejében maximális hatékonysággal keringtethető a meleg vagy hűvös levegő, amit az alkalmazott speciális beton is elősegít, az irodaház tengerhez való közelségét pedig a tengervíz hűtési célokra való felhasználásával aknázzák ki.

A legérdekesebb dolog azonban a felesleges energia kezelése: mivel a létesítmény többet termel, mint amennyit fogyaszt, a többletet különböző okosmegoldásokkal bocsátják a környéken működő fogyasztók rendelkezésére.

Neked ajánljuk
Klímavédelmi járulékkal ösztönözné az ingatlanok felújítását Németország Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: bitport.hu
Vissza
Hírfolyam