2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: Az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

Az építészszakma és a bankok számára is feladat, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 ötleteit felhasználja – mondta Áder János köztársasági elnök azt követően, hogy szerdán megtekintette a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny mintaházait Szentendrén.

Az építészszakma feladata lesz, hogy ezeket az ötleteket már szélesebb piaci alkalmazást lehetővé téve tegye magáévá. Lehetőség és felelősség a bankoknak is – mondta Áder János –, miképpen tudnak olyan ösztönző pénzügyi konstrukciót kialakítani, amelynek segítségével akár családi házakat, akár panellakásokat fel lehet újítani, számolt be az MTI alapján a Magyar Nemzet.

A Solar Decathlon olyan kérdésekre kereste a választ, amelyek az egész világot foglalkoztatják.

Áder János a nemzetközi egyetemi építőverseny mintaházparkjában Szentendrén
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Áder János, felidézve a nyíregyházi közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában elmondottakat, megismételte, hogy a 2050-es klímasemleges cél eléréséhez az épületek energiahatékonyságának legalább 30 százalékos javítására van szükség. A mintaparkban bemutatott innovációk éppen erre keresik a megoldást:

az épületek energiafelhasználásának csökkentésére, a környezetbarát anyagok felhasználásának lehetőségére régi épületek felújításánál, illetve azt, hogyan lehet az építés során keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni.

A győztes francia csapat épülete Fotó: MTI/Illyés Tibor

Áder János gratulált a szervezőknek, és emlékeztetett, hogy Magyarország a régióban elsőként rendezte meg – eredményesen és színvonalasan – a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt. A köztársasági elnök megtekintette a győztes francia épületet, a második helyezett holland házat, valamint a miskolci, a pécsi és egy algériai egyetem együttműködésében megvalósult épületet is.

A Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny épületei Szentendrén Fotó: MTI/Mohai Balázs

A versenyt július 13. és 28. között tartották, az érdeklődők még szeptember 29-ig tekinthetik meg a mintaházakat. A felépített, itt maradó házakból – amelyeket továbbiakkal egészítenek ki – mintaház-bemutató látogatóközpont jön létre jövőre az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkban.

Neked ajánljuk
Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát Át kell alakítani az épületeinket Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: magyarnemzet.hu
Vissza
Hírfolyam