Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 3., Buda, Richárd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Panelház, kicsit másképp...

Energiatakarékosság, környezettudatosság: nem feltétlenül ezek a jellemzők jutnak először eszünkbe, ha panelházakról hallunk – pedig betonelemekből ilyen otthonok is épülhetnek.

Az amerikai St. Louis-beli Washington Egyetem diákjai előregyártott betonelemekből terveztek fenntartható otthont. A napelemmel felszerelt épületbe beépített ereszcsatornáknak köszönhetően a függőleges kertekben egész évben termeszthetők zöldségek.

A tervezőcsapat szerint a ház bizonyítja, hogy a beton is fenntartható építőanyag, a faépítmények alternatívája.

Az önellátás volt a tervezés egyik fő szempontja: a napelem adja a szükséges áramot, a víz-víz hőszivattyú a forró vizet a háztartási használatra, valamint a padlóban és a plafonban elhelyezett fűtő-hűtő rendszer számára, a hidroponikus rendszer pedig a kiskertnek biztosítja a vizet.

Ahogy a rendes panelházaknál, ennek elemeit is előre gyártják, de a helyszínen szerelik össze őket, a tervezők szerint ezzel is energiát spórolva.

Forrás: Washington University in St. Louis/youtube.com
Neked ajánljuk
Inspiráló kagylópalota a fenntarthatóság szerelmeseinek Az okostégla eszes megoldás Befektetések a változásba Újabb érdekességek derültek ki a marsi vízről Az illegális szemetelőket nem fékezi meg a járvány
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam