2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Akik falra másznak a sivár és szürke városoktól

Fenntartható kertek friss zöldségek előállítására – nagyvárosokban? Ez a célja a GreenBelly projekt megálmodóinak: egy függőleges, emeletes kert létrehozása a meglévő falak és újrahasznosított anyagok segítségével, hogy megváltoztassák a nagyvárosok jövőjét.

A Greenbelly projekt az eddig kihasználatlan tereknek rugalmas szerkezetű állványokkal és újrahasznosított anyagokkal adna új értelmet. Függőleges kertjük a lakók hulladékát komposztként hasznosítaná, friss, helyben termő ételeket biztosítana, és összefogná a lakóközösséget – derül ki a 24.hu cikkéből.

Mindössze 35 m2 földterülettel egy 6 szintes kert évi 6400 kg zöldséget lenne képes előállítani, és 162 m2 zöldterületet eredményezne, növelve a városi zöldfelületet és javítva a társadalmi kohéziót.

Az emeletes kert csak pár négyzetméter alapterületet foglalna, a függőleges elhelyezkedésnek köszönhetően az ágyásokat jól érné a napfény, a vízellátást pedig esővizet használó automatizált csepegtetőrendszerrel oldanák meg.

A függőleges kertek maradék anyagok, például állványok vagy fa raklapok felhasználásával készülnének el Forrás: Alex Losada/youtube.com

A könnyű szerkezetnek köszönhetően az emeletes kert a tervek szerint bárhol összeszerelhető lesz, a projekt kitalálói gondoltak arra, hogy üres falfelület mindenhol található, még iskolákban és kórházakban is.

A legfelső szinten lehetnének méhkaptárok, amelyek segítik a növények beporzását, a legalsó szinten pedig akár komposztáló, esetleg egy kis bolt vagy egy látványkonyha is.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam