2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogy minden lépésed környezetbarát alapokon álljon...

A nehezen lebomló, vegyszeres padlóburkolóknak már évek óta léteznek környezetbarát alternatívái, ezeket azonban sokan nem ismerik.

A hagyományos faparketták között nem könnyű olyat találni, amelyet nem kezeltek környezetkárosító vegyi anyagokkal, illetve amelyeknek a felhelyezését környezetkímélő gyantás ragasztóval is meg lehetne oldani.

A diszperziós és az egykomponensű parkettaragasztókban nincsenek környezetre káros anyagok. Hátrányuk, hogy nem minden fához lehet őket alkalmazni, így sokan az egyszerűség kedvéért szintetikus vagy kétkomponensű ragasztók után nyúlnak.

Pedig több cég is gyárt természetes parkettaragasztókat, amik egyáltalán nem károsítják a környezetet, és számos burkolat esetében jól alkalmazhatók.

Bambuszparketta és -szőnyeg

A bambusznak magas a kopásállósága, nem költöznek bele a rovarok és a kártevők sem. Padlófűtés mellett is lehet használni, ráadásul elég strapabíró, a pára és a nedvesség sem tesz kárt benne.

Bambusszal borított lépcsők. A bambusz nagyon hálás növény, fenntartható kitermelését gyors növekedése biztosítja Fotó: seier+seier/Wikimedia Commons

Tengerifű szőnyeg

A tengerifű nagyon jó portaszító képességgel bír, így a tengerifűből készült burkolatot igen könnyű tisztítani. Ezenkívül az atkák sem szeretnek beleköltözni, így jó választás lehet allergiás emberek számára is. A szálakat különböző mintákban szövik, míg végül egy ruganyos, de tartós keménységű szőnyeg jön létre, amelyről a viaszos rétegnek köszönhetően a kicsöppenő folyadékok is könnyen felitathatóak. 

Mintás tengerifű szőnyeg Fotó: Wicker Paradise/flickr.com

Kókuszszőnyeg

Elkészítése során nem használnak vegyszereket, így teljesen kemikáliamentes. A jellegzetes, barna színt is pusztán a növény rostjainak köszönheti. Ellenáll a legtöbb környezeti hatásnak, emiatt kültéri és beltéri padlóburkolatként is kiválóan alkalmazható. Csúszásgátló képessége is sokkal jobb, mint a hagyományos szőnyegeké. 

Neked ajánljuk
Ez nem egy egyszerű toronyház – szabályos életközösség Egy új Bauhaus életre hívásával segítené a fenntartható európai építészet megszületését az Európai Bizottság Nemzetközi zöld programot indít a Garnier Át kell alakítani az épületeinket Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg verseng az év hala közönségszavazáson
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam