2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi módszerekkel a klímabarát otthonokért

Az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának a 11 százalékáért. A szakemberek két érdekes megoldást is javasolnak, amelyekkel jelentősen csökkenthető lenne a környezeti ártalom.

Míg a közműszektor egyre tudatosabb az üvegházhatású gázok kibocsátása kapcsán, addig az építkezési és hajózási ágazatok nem sok mindent tesznek az ügy érdekében, pedig az épületekben felhasznált beton és acél előállítása tehető felelőssé a globális szén-dioxid-kibocsátás tizedéért. Ráadásul 2060-ra a világon aktuálisan jelen  lévő épületek száma megduplázódhat – írja a The New York Times nyomán a Portfolio.

Építkezzünk fából

Ha fából építkeznénk, akkor ezzel annyi szolgálatot tehetnénk a Földnek, mint a világon működő összes megújuló energiát termelő erőmű. Egy egyetemi tanulmány szerint, amennyiben egy 5 emeletes épületet fából és nem beton és acél felhasználásával állítanánk elő, akkor kevesebb mint harmada lesz az ökológiai lábnyoma. 

A tanulmány szerint az erdők és a faépületek menthetik meg a bolygót a klímakatasztrófától – ehhez meg kellene állítani az erdőirtásokat, és ösztönzőrendszert kellene kidolgozni a faalapú építkezés elterjedésének elősegítésére.

Keresztrétegelt fából (CLT) épülő irodaház Tajvanon. A CLT pont annyira tűzálló, mint a beton, és ugyanolyan stabilitást is biztosít Fotó: Forgemind ArchiMedia/flickr.com

A cement is lehet környezetbarát

A hagyományos cement előállítása nagyon energiaintenzív tevékenység: kálcium-oxid és kovasav rendkívül magas hőmérsékleten való hevítését igényli – ezért önmagában a globális szén-dioxid-kibocsátás 8 százalékáért felelős.

A kutatók szerint azonban megújuló energiával úgy állíthatnánk elő cementet, hogy nem fokozzuk az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Víz zöldáram segítségével elvégzett elektrolízisével a mészkőből kálcium-hidroxid nyerhető, amiből könnyedén lehet kálcium-oxidot előállítani. A folyamat során keletkező hidrogén és oxigén pedig felhasználható lenne a megfelelően magas hőmérséklet előállítására.

Neked ajánljuk
Európa-szerte kizöldülnek a tetők Az energiahatékony épületek drágábban és gyorsabban eladhatók az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint Inspiráló megoldás Baliról – Egy takaros házikó tetra-packból Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam