2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan építsünk zöldtetőt?

Temperálja az alatta lévő helyiségeket, óvja a tetőszigetelést, megfogja a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot, és nem utolsósorban csökkenti a biológiai lábnyomunkat – egyebek mellett ilyen előnyei vannak a zöldtetőnek.

Zöldtető szinte bármilyen födémen építhető. A lényeg, hogy megfelelő legyen a szigetelése, és bírja a négyzetméterenkénti mintegy 150 kilogrammos többletterhelést – minderről Vizi Gergely zöldtetőépítő beszélt a tizenkettedik kerületi önkormányzat épületében lévő zöldtetőn.

Mint elmondta, létezik intenzív és extenzív kialakítás: az előbbi valójában egy bokrokkal, fákkal beültetett teljes kert, amely állandó gondozást, öntözést igényel, míg az utóbbi önfenntartó. Ami a kialakítást illeti: a szakemberek

a meglévő szigetelésre vastag geotextíliát raknak, arra fektetik a tojástartóhoz hasonló drainlemezt.

A következő réteg ismét egy geotextília, ez választja el a drainlemezt és az ültetőközeget, s megakadályozza, hogy a szemcsék kiszorítsák a mélyedésekből a vizet, vagy eltömítsék a leeresztő nyílásokat.

Szinte bármilyen födémen építhetünk zöldtetőt Fotó: Flickr

Extenzív zöldtetők esetében az ültetőközeg nem föld, hanem egy olyan speciális, zúzalékhoz hasonló keverék, amely szinte teljesen tápanyagmentes. Ebben a kifejezetten ide szánt varjúhájféléken kívül a legtöbb növény, beleértve a sok gondot okozó invazív fajokat is, nem képes megmaradni. Varjúháj helyett használható a geránium, a kövirózsa vagy a hagymafélék. Ezek is jól érzik magukat az extenzív zöldtetőn, a sokéves tapasztalatok ennek ellenére azt mutatják, hogy a sokféle varjúháj az ideális megoldás. A tetőre körben tűzvédelmi kavicságy kerül. Ez segít megelőzni a gombásodást és a hőhidak kialakulását, megkönnyíti a felesleges csapadék távozását, valamint javítja a rendszer szellőzését.

Vizi Gergely a zöldtető előnyeit sorolva kiemelte, hogy a zöldtetőnek köszönhetően az alatta lévő helyiségekben is lényegesen alacsonyabb lesz a hőmérséklet, így kevesebbe kerül az épületek hűtése. Télen a jobb szigetelés miatt kimutatható némi melegítőhatás, erre leginkább fűtésrásegítésként lehet tekinteni. 

Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: hegyvidekujsag.hu
Vissza
Hírfolyam