2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje

A világon egyre több passzívház-projekttel találkozhatunk, ám mind közül az egyik leghíresebb és legnagyobb a kínai Gaobeidan vasúti városban található. A komplexum 330 ezer négyzetméteren terül el – ez nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzív ház területe.

A passzív ház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül. A passzív ház tehát mindenféle hagyományos hűtési vagy fűtési technológia nélkül melegszik és hűl le a megfelelő hőmérsékletekre télen is, nyáron is.

Ezek a házak a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag kis hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Figyelemre méltó a kínai Gaobeidian város passzívház-projektje, amely összesen 330 ezer négyzetméteren terül el, és nagyobb, mint az Egyesült Államokban eddig felhúzott összes passzív ház területe.

Ez összesen nyolc magasabb épületet, 12 többcsaládos épületet és 6 villát jelent.

Ez a világ legnagyobb passzívház-projektje  Fotó: gaobeidian Railway City/ Monte Paulsen

A közösségben nemcsak lakóházak, de irodák és boltok is lesznek, az egész pont úgy fest, mint egy ultramodern lakókörnyék – és valójában az is. 

Szakértők szerint ahhoz, hogy megállíthassuk a globális felmelegedés láncreakcióját, és enyhíthessünk a hatásain, az egész világon legalább ilyen ütemben kellene passzív házakat építeni. Az már mellékes, hogy ezek a házak nemcsak környezetbarát módon működnek, hanem sokkal kisebb rezsivel is kell náluk számolni, ami már hosszú távon komoly előnyöket is jelenthet a hagyományos házakhoz képest.

Neked ajánljuk
Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz A jövő irodaépületei az egészségünk szempontjából is fenntarthatóbbak lehetnek Csökken a vadbivalyok élőhelye Hongkong egyik legnagyobb szigetén Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam