2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Raklapként kaphat új szerepet a kókuszdió héja

Indiában a kókuszdióhéjak ezreit hagyják szemétként az utak mentén, ráadásul az elégetésük is komoly légszennyezéssel jár. Egy holland vállalkozásnak most sikerült megoldást találnia a problémára: fenntartható technológiával raklapokat készítenek a kókuszdióhéjakból.  

Az amszterdami CocoPallet fenntartható és hatékony technológiai folyamatok révén a kókuszdióhéjakat jól felhasználható fa alapanyagokká, egyfajta raklapokká alakítja át.

Ezek ráadásul jóval olcsóbbak, mint az igazi fa, ellenállnak a tűznek és a termeszeknek, miközben „zöldebb lehetőséget” biztosítanak.

„Sziklakemény, faszerű deszkaanyag kókuszdióhéjból; ez számomra új volt” – mondta Jan Van Dam, a Wageningeni Egyetem növényi rostokkal foglalkozó kutatója, aki egy indonéz szakembertől ismerte meg az első „kókuszdió-prototípust”. 

„Továbbfejlesztettük az ötletet, és egy olyan technikát dolgoztunk ki, amelyben az őrölt héjat magas hőmérsékleten nyomjuk össze” – magyarázta a kutató.

Úttörő ötlettel, kókuszdióhéjakkal helyettesítenék a fa alapanyagot Fotó: cocopallet.com

A kezdeti, innovatív ötlet továbbfejlesztett változata (amelyben természetes kötőanyag-lignint használtak) hamarosan a piacra kerülhet, amely igazán formabontó és környezetkímélő anyagot jelent.

A termeszeknek is ellenálló alternatíva elég tartós és hatékony ahhoz, hogy helyettesítse a „normál fát”,

ráadásul az elhasználódott raklapok egyfajta műtrágyaként is szolgálhatnak majd. Így ez a zseniális ötlet egyszerre kettő előnyt is jelent.

„Ázsia évente több mint egymilliárd raklapot gyárt, amihez puhafára van szükségük, amit leginkább Kanadából, Új-Zélandról vagy Kelet-Európából importálnak nagy mennyiségben – emelte ki Jan Van Dam. – Így azonban az összes raklapot helyben tudnánk gyártani, és ezzel el tudjuk kerülni a magas szállítási költségeket; miközben a technológia alkalmazása a helyi gazdálkodók számára is extra jövedelemforrássá válhat.”

Forrás: Green Element/Youtube
Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam