2020. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csehországban is hódít a zöldtető

Világszerte egyre több épületen láthatunk zöldtetőt, azaz olyan környezetbarát megoldást, amely a többi között kiváló védelmet nyújt a hőség ellen. Csehországban például csak tavaly 250 ezer négyzetméternyi tetőt fedtek le növénnyel.

A zöldtetők jelentik jelenleg a legjobb védekezést a nyári hőséggel szemben, hozzájárulnak az esővíz tudatos felhasználásához, ráadásul segítenek elkerülni, hogy úgynevezett forró szigetek alakuljanak ki a városokban.

A csehek szép fejlődése ellenére még messze vannak a nyugat-európai szinttől:

csak Berlinben például nagyjából négymillió négyzetméternyi zöldtető található, míg Bécsben 2,6 millió ez a szám.

Egyre több a zöldtető Fotó: Wikimedia

A német ingatlantulajdonosokat jelentős támogatásokkal ösztönzik zöldtetők kialakítására, a telepítési költség akár 50 százalékát is megkaphatják támogatásként.

Csehországban több város is zöldstratégiát dolgozott ki. Egyikük Brno, ahol 20 millió koronát különítettek el különböző projektekre. Michal Sedlacek, Brno főépítésze arról számolt be, hogy eddig nyolcmillió koronát osztottak szét a háztulajdonosok között, amit zöldtetők létrehozásához is felhasználhattak.

Neked ajánljuk
A természet szól hozzád 4.: A korallzátony Magyarország medencében fekszik, ezért nagyobb a légszennyezettség a környező országokhoz képest Berobbant a növényi italok forgalma, de a tehéntejnek is megvannak az előnyei A tűz után most a víz pusztít Ausztráliában Az ausztrál tűzvészből megmentett állatok (Képgaléria)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam