2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékból házat építeni? Miért ne?

Modern világunk egyik legsúlyosabb problémája a hulladékok megfelelő kezelése, éppen ezért minden olyan innovációra szükség van, melynek fókuszában az újrahasznosítás áll. A téma az építőipart is foglalkoztatja: egyre több ház épül ma már hulladékból. 

A hulladékból való építkezés költségkímélő megoldás is, hisz az alapanyagok gyakorlatilag értéktelenek. Amennyiben persze már feldolgozott hulladékról van szó, úgy annak van bizonyos költsége, de ez még mindig elenyésző a hagyományos építőanyagokéhoz képest.

Kolumbiában például 4 lelkes férfi csupán 5 nap alatt, mindössze 2 millió Ft-nak megfelelő befektetéssel épített meg egy 40 négyzetméteres házat újrahasznosított hulladékok felhasználásával.

Olcsóbb hulladékból házat építeni Fotó: Pinterest

Bizonyos esetekben és klimatikus viszonyok között a felhasznált hulladékok hasonlóan jó szigetelő hatással rendelkeznek, mint mesterségesen direkt erre a célra gyártott társaik. 

A hulladékok felhasználhatók közvetlenül, de feldolgozott állapotban is építőanyagként. Utóbbi esetben az összegyűjtött és válogatott anyagok (üveg, műanyag, papír, fa) feldolgozásával olyan új építőanyagok, építőelemek hozhatók létre, amelyek a hagyományos építőanyagokhoz hasonlóan legószerűen egymáshoz illeszthetők, beépíthetők. Ezeknek az elemeknek a további nagy előnye, hogy az öntött műanyag téglák például remek hőszigetelő, időjárás- és tűzálló tulajdonsággal rendelkeznek, valamint a földrengéseknek is ellenállnak.

A másik eset, amikor különösebb feldolgozás nélkül kerülnek hasznosításra a hulladékok, például mikor az üveg- és műanyag palackok kötőanyaggal (habarccsal, agyaggal) kerülnek egymáshoz tapasztásra, és így épül fel az épület falszerkezete. A fahulladék felaprításával és ragasztóanyag elkeverésével különböző faforgács lapokat lehet előállítani, amelyek nemcsak a hulladékból épült házak alapanyagai lehetnek, hanem a könnyűszerkezetes épületekéi is. 

Neked ajánljuk
Az ablakcsere környezetbarát döntés Búcsút mondhatnak a sötét háztetőknek Ausztráliában A nyugdíjba vonuló fúrótornyok nem végzik a szemétben Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam