2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innováció: jöhetnek a napkollektorként működő ablakok is

Az InDeWag elnevezésű projekt égisze alatt olyan ablakokat sikerült a tudósoknak kifejleszteniük, amelyek napkollektorként is működnek. A nyílászárókat jelenleg Szófiában tesztelik, és igen nagy reményeket fűznek hozzájuk: a szerkezetek ugyanis jelentősen csökkenthetik a jövő épületeinek energiafelhasználását. 

Az InDeWag (Industrial Development of Water Flow Glazing Systems) projekt  ablakaiban 70 liter desztillált víz és a fagyállóság érdekében 30 liter etilénglikol van. A nyílászárók napelemek segítségével elnyelik a nap sugarait, és átalakítják hőenergiává, amivel aztán a belső teret fűtik. 

A kutatók azt szeretnék, hogy a rendszer hatékonyan működjön, és több legyen egy egyszerű átlátszó szigetelőrétegnél. Képesnek kell lennie maximálni a fűtőértéket télen, és elkerülni a túlmelegítést nyáron.

„Ha kint hideg van, meg tudjuk állítani a víz áramlását. A nap felmelegíti az üveglapok közötti kamrában lévő vizet, és az ablakok felmelegednek. Ha viszont meleg van odakint, vagy bent megfelelő a hőmérséklet, akkor beindítjuk a folyadékáramlást, hogy az energiát az épület más részeire összpontosítsuk. Az ablakok olyanok, mint a bőr, szabályozzák az épület hőháztartását" – mondta Antonio Hernández Ramos, a madridi politechnikum professzora.

Forrás: euronews Knowledge/Youtube

Az Európai Unió drámai fejlődést szeretne látni az új épületek energiahatékonyságában, és a tudósok bíznak benne, hogy a technológia segítségével közel nulla energiafelhasználású épületek jöhetnek létre a jövőben.

Dieter Brüggemann, a Bayreuthi Egyetem professzora szerint a rendszer technikai értelemben készen áll arra, hogy sokszorosítsák.

„Most már piacra dobhatjuk a terméket. Természetesen be kell bizonyítanunk, hogy nagyobb épületeken is működik, és nem csak a prototípusokon tud hatékony lenni. De határozottan úgy gondoljuk, hogy itt az ideje nagyobb épületeken is bevetni.”

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam