2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok

Minden szempontból megéri napelemet használni, ám a modern irodaépületek tetején nincs elég felület a megújuló rendszer telepítésére, oldalaikat pedig szinte teljesen üveg borítja. A tudomány azonban erre is talált megoldást: a fényáteresztő napelemet, melyet ablakként lehetne használni.

Az ulszani nemzeti tudományos és technológiai intézet munkatársai olyan 200 mikrométer vastag szilikonlapkákkal kezdtek dolgozni, amelyekhez hasonlók a ma is kapható napelemeken vannak. Ebbe 90-100 mikrométer átmérőjű lyukakat ütöttek, mert számításaik szerint legalább ekkorákra van szükség ahhoz, hogy a látható fény (spektrum) keresztül tudjon haladni anélkül, hogy zavaró fénytörési jelenségek keletkeznének.

Kezdetben azonban így sem volt kielégítő az eredmény, furcsa színek és sötét területek jöttek létre a fénytörés és interferencia következtében. Ezekről azonban kiderült, hogy nem a lyukak mérete, hanem a véletlenszerű elrendezésük miatt alakultak ki. Amikor szabályszerűen elrendezték a lyukakat, olyan anyaghoz jutottak, amely egyenletesen engedi át, és nem színezi meg a fényt. És persze emellett áram termelésére is képes.

Jöhetnek a fényáteresztő napelemek is Fotó: Ulsan National Institute of Science and Technology

Azonban az átengedett fény mennyisége és az áramtermelés hatékonysága leginkább egymás rovására növelhető. A lyukak elrendezésének változásával a beeső fény 20-50 százalékát ereszti át az anyag – a színezett, sötétített üvegeknél manapság ez 30-70 százalék.

A dél-koreai kutatók 20 százalékos áteresztőképességű üveggel 12,2 százalékos hatékonyságú áramtermelést tudtak elérni, szemben a legjobb napelemek 20 százalék körüli értékével. Mivel a 20 százalékos áteresztés túl kevés, ezért még dolgozni kell a mutatók javításán, ugyanakkor a jelek szerint már nincs beláthatatlan távolságra egy kielégítő kompromisszum. 

Hasonló fejlesztésről itt írtunk korábban.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Jövőre is megéri napelemre váltani Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam