Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan jöhetnek az áramtermelő ablakok

Minden szempontból megéri napelemet használni, ám a modern irodaépületek tetején nincs elég felület a megújuló rendszer telepítésére, oldalaikat pedig szinte teljesen üveg borítja. A tudomány azonban erre is talált megoldást: a fényáteresztő napelemet, melyet ablakként lehetne használni.

Az ulszani nemzeti tudományos és technológiai intézet munkatársai olyan 200 mikrométer vastag szilikonlapkákkal kezdtek dolgozni, amelyekhez hasonlók a ma is kapható napelemeken vannak. Ebbe 90-100 mikrométer átmérőjű lyukakat ütöttek, mert számításaik szerint legalább ekkorákra van szükség ahhoz, hogy a látható fény (spektrum) keresztül tudjon haladni anélkül, hogy zavaró fénytörési jelenségek keletkeznének.

Kezdetben azonban így sem volt kielégítő az eredmény, furcsa színek és sötét területek jöttek létre a fénytörés és interferencia következtében. Ezekről azonban kiderült, hogy nem a lyukak mérete, hanem a véletlenszerű elrendezésük miatt alakultak ki. Amikor szabályszerűen elrendezték a lyukakat, olyan anyaghoz jutottak, amely egyenletesen engedi át, és nem színezi meg a fényt. És persze emellett áram termelésére is képes.

Jöhetnek a fényáteresztő napelemek is Fotó: Ulsan National Institute of Science and Technology

Azonban az átengedett fény mennyisége és az áramtermelés hatékonysága leginkább egymás rovására növelhető. A lyukak elrendezésének változásával a beeső fény 20-50 százalékát ereszti át az anyag – a színezett, sötétített üvegeknél manapság ez 30-70 százalék.

A dél-koreai kutatók 20 százalékos áteresztőképességű üveggel 12,2 százalékos hatékonyságú áramtermelést tudtak elérni, szemben a legjobb napelemek 20 százalék körüli értékével. Mivel a 20 százalékos áteresztés túl kevés, ezért még dolgozni kell a mutatók javításán, ugyanakkor a jelek szerint már nincs beláthatatlan távolságra egy kielégítő kompromisszum. 

Hasonló fejlesztésről itt írtunk korábban.

Neked ajánljuk
Egy erkély az energiatakarékosság terén is jó kilátással szolgálhat Hulladékból is készülhet tégla Egyre több békési háztetőn van napelem Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában Innovatív eszközök napelemekhez
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam