2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élő téglákkal a környezetbarát épületekért

Miközben a technológia száguld, a cement és a beton vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban – így a használatukkal járó környezetkárosítás sem. Ebben ígérnek forradalmi változást a University of Colorado kutatói.

A kutatók által kifejlesztett „élő téglák” megjavítják magukat, és növekednek, miközben szívósak és ellenállóak. A bennük lakó baktériumok a levegőből megkötött szén-dioxidot alakítják mésszé, tehát még a légköri CO2-szintet is csökkentik – számolt be a Matter folyóiratban publikált tanulmány alapján az Origo.

Az élő téglák váza, amely állványzatul szolgál a baktériumok növekedéséhez, homokot és speciális hidrogélt tartalmaz: ez köti meg a baktériumok szaporodásához és ásványképzéséhez szükséges nedvességet és tápanyagokat.

A három összetevő együttesen zöld, élő anyagot alkot, amely ugyanakkor erősségben vetekszik a súlyos környezetkárosítás árán előállított cementalapú betonhabarccsal.

Fotó: College of Engineering & Applied Science/colorado.edu

 A hidrogél-homok tégla nem egyszerűen csak él, hanem szaporodik is. Ha kettétörjük, a benne lakó baktériumok némi extra homok, hidrogél és tápanyag hozzáadásával visszaépítik a hiányzó felet, így a tégla effektíve „osztódik". A technológia egyelőre csak a laboratórium falai között működik, de a jövőben forradalmian csökkentheti az építőipar kibocsátását, mivel nemcsak a nyersanyagok kitermelését, de a szállítást és a feldolgozást is sokkal gazdaságosabbá teheti.

Forrás: Amaze Lab/youtube.com
Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam