2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Élő téglákkal a környezetbarát épületekért

Miközben a technológia száguld, a cement és a beton vajmi keveset változott az elmúlt évszázadban – így a használatukkal járó környezetkárosítás sem. Ebben ígérnek forradalmi változást a University of Colorado kutatói.

A kutatók által kifejlesztett „élő téglák” megjavítják magukat, és növekednek, miközben szívósak és ellenállóak. A bennük lakó baktériumok a levegőből megkötött szén-dioxidot alakítják mésszé, tehát még a légköri CO2-szintet is csökkentik – számolt be a Matter folyóiratban publikált tanulmány alapján az Origo.

Az élő téglák váza, amely állványzatul szolgál a baktériumok növekedéséhez, homokot és speciális hidrogélt tartalmaz: ez köti meg a baktériumok szaporodásához és ásványképzéséhez szükséges nedvességet és tápanyagokat.

A három összetevő együttesen zöld, élő anyagot alkot, amely ugyanakkor erősségben vetekszik a súlyos környezetkárosítás árán előállított cementalapú betonhabarccsal.

Fotó: College of Engineering & Applied Science/colorado.edu

 A hidrogél-homok tégla nem egyszerűen csak él, hanem szaporodik is. Ha kettétörjük, a benne lakó baktériumok némi extra homok, hidrogél és tápanyag hozzáadásával visszaépítik a hiányzó felet, így a tégla effektíve „osztódik". A technológia egyelőre csak a laboratórium falai között működik, de a jövőben forradalmian csökkentheti az építőipar kibocsátását, mivel nemcsak a nyersanyagok kitermelését, de a szállítást és a feldolgozást is sokkal gazdaságosabbá teheti.

Forrás: Amaze Lab/youtube.com
Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam