2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból – írja az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratát, a Horizont idézve az MTI.

„Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba” – mondta Dmitry Schukin, az egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat, műemléki épületeket ilyen festékekkel újítsák fel.

Fotó: pxhere.com

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festék egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk.

Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, éjszaka pedig kibocsátja.

A festék- és bevonatgyártók termékei a festék 5 százalékát kitevő, úgynevezett fázisváltó anyagot (PCMs) – ilyenek a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak – adnak, egy nanométer méretű védőkapszulába zárva, amely javítja a hőátadást. A fázisváltó anyagok nagy mennyiségű hőenergia tárolására képesek, és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva anélkül, hogy megváltozna a hőmérsékletük.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam