2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez a falfesték nem (csak) úgy zöld

Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestéket fejlesztettek a Liverpooli Egyetem kutatói.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból – írja az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratát, a Horizont idézve az MTI.

„Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba” – mondta Dmitry Schukin, az egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat, műemléki épületeket ilyen festékekkel újítsák fel.

Fotó: pxhere.com

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festék egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk.

Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, éjszaka pedig kibocsátja.

A festék- és bevonatgyártók termékei a festék 5 százalékát kitevő, úgynevezett fázisváltó anyagot (PCMs) – ilyenek a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak – adnak, egy nanométer méretű védőkapszulába zárva, amely javítja a hőátadást. A fázisváltó anyagok nagy mennyiségű hőenergia tárolására képesek, és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva anélkül, hogy megváltozna a hőmérsékletük.

Neked ajánljuk
A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam