2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az épületek alig több mint 3 százaléka felel meg a szigorodó előírásoknak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az európai uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Ebbe a besorolásba az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly osztályozott épületek mindössze 3,59 tartozik. Az építőipari gyártók már évek óta a minél energia- és környezettudatosabb termékek fejlesztésén dolgoznak világszerte, így a tervezőknek és kivitelezőknek ezután is lesz miből választaniuk – írja a Profitline.

Érdemes már az év elejétől figyelembe venni a szigorodó épületenergetikai szabályokat, hiszen számos tényező miatt csúszhat egy-egy épület befejezése.

Jövő év elejétől ugyanis csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt az EU-ban, amelynek energiahatékonysága eléri a közel nulla energiaigény követelményszintjét, legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ: azaz legalább BB energetikai besorolású.

A hazánkban található 4,4 millió lakóegység megközelítőleg egynegyede rendelkezik jelenleg az energetikai állapotot vizsgáló tanúsítással. Az elmúlt 4 évben energetikailag vizsgált épületek 67-68 százaléka CC (korszerű) és GG (átlagost megközelítő) közötti besorolást kapott a publikusan elérhető statisztikák adatai szerint. Az ingatlanok 29-30 százaléka azonban gyenge, rossz vagy kiemelkedően rossz minősítés (HH és JJ) között van.

Fotó: pxhere.com

– A magyar ingatlanok általános állapotában reálisan nézve a szabályozásnak köszönhetően is csak évtizedes időtávon beül várható érdemben változás. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy számottevően gyorsíthat ezen a folyamaton, ha az energiatudatos gondolkodásmód a lakásfelújításoknál is megjelenik. Jelentősen növelheti az épületek, lakások ingatlanpiaci értékét a megfelelő energetikai állapot, legyen szó akár régi, akár új épületről – fogalmazott a statisztikák kapcsán Gali András épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa.

Neked ajánljuk
A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam