2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az épületek alig több mint 3 százaléka felel meg a szigorodó előírásoknak

Már a 2020-ban épülő ingatlanok tervezésekor érdemes figyelembe venni az európai uniós direktívák szerint szigorodó épületenergetikai szabályokat, 2021. január elsejétől ugyanis kizárólag legalább BB energetikai besorolású épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Ebbe a besorolásba az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatai szerint a tavaly osztályozott épületek mindössze 3,59 tartozik. Az építőipari gyártók már évek óta a minél energia- és környezettudatosabb termékek fejlesztésén dolgoznak világszerte, így a tervezőknek és kivitelezőknek ezután is lesz miből választaniuk – írja a Profitline.

Érdemes már az év elejétől figyelembe venni a szigorodó épületenergetikai szabályokat, hiszen számos tényező miatt csúszhat egy-egy épület befejezése.

Jövő év elejétől ugyanis csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt az EU-ban, amelynek energiahatékonysága eléri a közel nulla energiaigény követelményszintjét, legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ: azaz legalább BB energetikai besorolású.

A hazánkban található 4,4 millió lakóegység megközelítőleg egynegyede rendelkezik jelenleg az energetikai állapotot vizsgáló tanúsítással. Az elmúlt 4 évben energetikailag vizsgált épületek 67-68 százaléka CC (korszerű) és GG (átlagost megközelítő) közötti besorolást kapott a publikusan elérhető statisztikák adatai szerint. Az ingatlanok 29-30 százaléka azonban gyenge, rossz vagy kiemelkedően rossz minősítés (HH és JJ) között van.

Fotó: pxhere.com

– A magyar ingatlanok általános állapotában reálisan nézve a szabályozásnak köszönhetően is csak évtizedes időtávon beül várható érdemben változás. Mindazonáltal úgy gondolom, hogy számottevően gyorsíthat ezen a folyamaton, ha az energiatudatos gondolkodásmód a lakásfelújításoknál is megjelenik. Jelentősen növelheti az épületek, lakások ingatlanpiaci értékét a megfelelő energetikai állapot, legyen szó akár régi, akár új épületről – fogalmazott a statisztikák kapcsán Gali András épületenergetikai szakmérnök, az Országos Tanúsító Központ tulajdonosa.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam