2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ha a fenntarthatóság a cél, tévút a cement és az acél

Fából kéne építkeznünk: így a városi épületek egyenesen szén-dioxid-elnyelőkké válnának.

A Potsdami Klímakutató Intézet szakemberei szerint kivédhetővé válnának a cement- és acélgyártás során felszabaduló üvegházhatású gázok, ha a problémás anyagok helyett fát használnának a házak megépítéséhez – írja a Player.

A tanulmány szerint – különböző forgatókönyvek esetében –

évente tízmillió tonna, sőt akár közel 700 millió tonna szén-dioxid kibocsátását is meg lehetne így akadályozni.

Az intézet szerint egy rétegelt falemez felhasználásával épült ötemeletes lakóház négyzetméterenként akár 180 kilogramm szén-dioxidot is képes elraktározni, ami háromszor több, mint amennyit a nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képes természetes erdők tudnak elraktározni a felszínen.

A fa sem szab gátat a modern formáknak Fotó: www.needpix.com

A tanulmány társszerzője, Christopher Reyer arra viszont felhívja a figyelmet, hogy „a faanyaghasználat jelentős növekedése esetén kulcsfontosságú lenne az erdők megóvása a nem fenntartható fakitermeléstől és egyéb fenyegetésektől”.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A zöldtechnológia ma már gazdaságilag is jó választás A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam