2020. július 9., Lukrécia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tört üvegből strapabíró beton

Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.

Ausztrália évente 1,5 millió tonna üveghulladékot termel, de ennek csak 40 százalékát hasznosítják újra. Tekintve, hogy az üveg reciklálása rendkívül drága, sok helyi tanács bezúzatja és elraktározza az anyagot, hátha valamikor majd hasznosítani lehet  – írja a Store Insider alapján az Origo.

Ezért fontos fejlemény, hogy az ország tudósainak megállapítása szerint az összezúzott üveget a betonban lévő homok pótlására is fel lehet használni.

Márpedig az ipari felhasználásra alkalmas homokból amúgy is kezd kifogyni a világ, így létfontosságú lehet annak fenntartható módon való pótlása. A kutatás alapján ha a betonban levő természetes homok akár 40 százalékát „felaprított" hulladéküveggel helyettesítik, a beton szilárdságát és tartósságát akár még javítani is lehet.

A szakemberek mostanáig azért nem tettek ezzel próbát, mert az üvegben levő szilícium-oxid és a betonban lévő lúg hajlamos reakcióba lépni egymással, amitől a beton megreped. Nemrég azonban kiderült, hogy ha az üveget a homokkal vagy a cementtel hasonlóan finom szemcséjűvé zúzzák össze, meggátolhatják ezen kölcsönhatás kiteljesedését, és az így keletkezett beton erősebb lesz.

Fotó: libreshot.com
Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék A építési hulladék is lehet alapanyag Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Adomány a Szent Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam