2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tört üvegből strapabíró beton

Ausztráliai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kellően finom szemcséjűvé zúzott üveg felhasználásával tartósabb és erősebb betont lehet létrehozni.

Ausztrália évente 1,5 millió tonna üveghulladékot termel, de ennek csak 40 százalékát hasznosítják újra. Tekintve, hogy az üveg reciklálása rendkívül drága, sok helyi tanács bezúzatja és elraktározza az anyagot, hátha valamikor majd hasznosítani lehet  – írja a Store Insider alapján az Origo.

Ezért fontos fejlemény, hogy az ország tudósainak megállapítása szerint az összezúzott üveget a betonban lévő homok pótlására is fel lehet használni.

Márpedig az ipari felhasználásra alkalmas homokból amúgy is kezd kifogyni a világ, így létfontosságú lehet annak fenntartható módon való pótlása. A kutatás alapján ha a betonban levő természetes homok akár 40 százalékát „felaprított" hulladéküveggel helyettesítik, a beton szilárdságát és tartósságát akár még javítani is lehet.

A szakemberek mostanáig azért nem tettek ezzel próbát, mert az üvegben levő szilícium-oxid és a betonban lévő lúg hajlamos reakcióba lépni egymással, amitől a beton megreped. Nemrég azonban kiderült, hogy ha az üveget a homokkal vagy a cementtel hasonlóan finom szemcséjűvé zúzzák össze, meggátolhatják ezen kölcsönhatás kiteljesedését, és az így keletkezett beton erősebb lesz.

Fotó: libreshot.com
Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam