2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rossz szigetelés a klímaváltozás egyik fő bűnöse

Magyarországon 10-ből csak 2 családi ház hőszigetelése megfelelő, míg 80%-uk, vagyis 1,8 millió lakóépület nem vagy nem megfelelően hőszigetelt. Pedig megfelelő szigeteléssel jelentős mennyiségű üvegházhatású gáztól mentesíthetnénk a Föld légkörét.

Az új nemzeti energia- és klímastratégia kialakításának középpontjában, amely 2030-ig határozza meg Magyarország energia- és klímapolitikai prioritásait, az energiafogyasztás további csökkentése áll. Ennek egyik fontos lépése lakóépületeink szigetelése – írja a Hello Vidék.

A korszerűtlen épületek többlet-energiafogyasztása nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Szigetelésükkel több mint 0,4 tonnával, akár 40-50%-kal is csökkenthetjük szén-dioxid-kibocsátásunkat.

Hazánkban egy átlagos családi ház fajlagos energiafelhasználása kétszer annyi, mint például egy osztrák családi ház szükséglete. Magyarország teljes energiafogyasztásának 40 százalékát a lakossági energiafogyasztás teszi ki. A magyar háztartások közel 75%-a ugyanis még mindig fosszilis energiahordozókkal, fával, szénnel, alacsony fűtőértékű lignittel vagy éppen hulladékok – köztük műanyaghulladék – felhasználásával fűt. 

Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A fosszilis tüzelőanyagok égetése is nagymértékben hozzájárul a klímaváltozáshoz, ráadásul a levegő szállópor-terhelését is növeli, ami fokozza az olyan súlyos betegségek, mint az asztma, a tüdőrák vagy a szívinfarktus kialakulásának valószínűségét.

„Végeztessük el lakásunk energiahatékonysági felülvizsgálatát. Nézessük meg, hol tudnánk javítani a kibocsátásunkon, és csökkenteni az energiafelhasználásunkat” –

javasolja Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezetője. Az épületek energetikai optimalizálása az egyik fontos pillére a szállópor-mennyiség csökkentésének. Egy családi ház teljes körű szigetelésével akár 50%-kal is csökkenthetjük otthonunk energiafelhasználását és fűtési költségét, ezáltal károsanyag-kibocsátását is.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam