2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fenntartható építészet térnyerése 2020-ban is folytatódik

Az emberek egyre inkább úgy építik fel a házaikat, hogy azok alapjaiban megfeleljenek a jövőbe mutató elvárásoknak. Napkollektor, napelem, energiatakarékos hűtő- és fűtőrendszer, illetve okoseszközök számtalan lehetősége kínálkozik már a piacon, egyre kedvezőbb áron.

A 2020-as irányelveknek megfelelő újonnan épült ház mindenképpen tágas, friss, szellős érzetű, amit a természetes fény idézhet elő a legjobban. Nem csoda, hogy aki csak teheti, otthonába igyekszik minél több fényt beengedni. Ez a D-vitamin révén egészségügyi szempontból is kedvező, ráadásul költséghatékony megoldás is: kevesebb áramfogyasztás, boldogabb környezet – írja az Otthonok&Megoldasok.

Ami a bútorokat és dekorációs elemeket illeti, a szakértők szerint a régiségek és az újrahasznosított anyagok fénykorukat élik.

Egyre többen döntenek úgy, hogy új bútor vagy kiegészítő vásárlása helyett inkább egy régit újítanak fel, csökkentve ezzel az ökológiai lábnyomukat Fotó: pxhere.com

Az újrahasznosított faelemek és a fenntartható alapanyagok a padlók esetében is nagy népszerűségnek örvendenek. Ha van egy régi parketta a lakásban, lehet, hogy elegendő felcsiszolni, és ápolni az anyagot, majd újra felhasználni azt. 

2020 egyik legnépszerűbb trendje egyértelműen a természet bevonása a belső terekbe. A fókusz egyre inkább azon van, hogy a kert és a terasz sokkal élhetőbb és kihasználhatóbb legyen.

A télikert például egy jó kapcsolódási pont a természet és az otthonunk között.

A belső terekben is egyre több „élő” megoldás születik, például a vertikális kertek zuzmókkal, mohákkal beborítva Fotó: Visalkolluri/Wikimedia Commons

Mivel a szmog és a levegőszennyezettség miatt egyre több asztmás és légúti betegség üti fel a fejét, az igazán tudatos otthonokban a levegő tisztasága központi fontosságú elem: egyre inkább utat törnek maguknak a különböző levegőtisztító berendezések.

Neked ajánljuk
A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt Egyre népszerűbb a napelemes tetőcserép Hamarosan geotermikus távhővel fűthetik a lakásukat a budapestiek Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: otthonokesmegoldasok.hu
Vissza
Hírfolyam