2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélybe kerülhet az új lakások használatbavétele

Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerző épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél, mert kérdésessé vált a használatbavételi engedélyük.

Bizonytalanná vált, hogy megkaphatják-e a használatbavételi engedélyt azok az épületek, amelyeknek az építési engedélyét még a 2019. november 29. előtt érvényes elvárások alapján adták ki. Esetükben ugyanis

a működtetésükhöz tervezett megújulóenergia-hányad még úgy érte el a minimálisan előírt 25 százalékos arányt, hogy abban 7 százalékig figyelembe lehetett venni a sugárzásos hőmennyiséget, vagyis az épületet felmelegítő napsütés energiáját.

Az uniós elvárásokhoz igazodó módosításban azonban ez a hőnyereség kikerült a számításnál figyelembe vehető tényezők közül, ez pedig a korábban építési engedélyt szerző épületek esetében most azt is jelentheti, hogy nem felelnek meg az előírásoknak. Ez értelemszerűen azoknál az épületeknél történhet meg, amelyek nem érték el a legalább 33 százalékos megújulóenergia-hányadot.

Fotó: pxhere.com

Az ezt meghaladó arány felhasználására tervezett épületek nincsenek veszélyben, mert azokat a 7 százalék kiesése nem viszi a küszöbérték alá. Ilyenből azonban kevés van, mert a megújuló energia felhasználásának növelése nem olcsó. Az arány utólagos növelése még drágább, ráadásul az eredeti műszaki tartalom, beruházási terv és költségvetés jelentős módosításával és túllépésével jár.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható.

Neked ajánljuk
Könnyebb lett felelősen gondoskodni a sittről Kaposváron Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Barátom, a filodendron – Elektronikus olvasnivalók téli estékre Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam