2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Van még hova zöldülnie a magyar ingatlanpiacnak

Az eladott lakások, családi házak, nyaralók között még mindig többségben vannak az energiafaló ingatlanok  – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából.

Az energiatanúsítvány teljesen objektív, jogszabályokban leírt kritériumok alapján határozza meg egy-egy ingatlan energiafogyasztását. A legjobb osztályzat az AA++,
a legrosszabb pedig a JJ, előbbiek „minimális energiaigényűek”, utóbbiak „kiemelkedően rosszak” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az Origo kérdésére.

Az ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portál saját, illetve a Lechner Tudásközponttól származó adatokat felhasználva mérte fel a tavaly eladott lakó- és szállásjellegű ingatlanok energetikai besorolását.

Eredményeik alapján az elmúlt évben az összes adásvételre vetítve minimális mértékben nőtt az energiatakarékosabb lakások szerepe.

A múlt évben az érintett lakások 48 százaléka kapott EE-s (átlagosnál jobb) vagy annál kedvezőbb osztályzatot, szemben a 2018-as 46 százalékkal. Mindez azt is jelenti, hogy a jelentősebb energiafogyasztású ingatlanok még  mindig többségben vannak – igaz, 2019-ben 52 százalék volt az arányuk az egy évvel azelőtti 54 százalékkal szemben.

Fotó: pixabay.com

A lakások energiafogyasztási adatai alapján jelentős tér kínálkozik a javulásra. A zöldebb ingatlanállományt megteremtésében a drága lakásépítések alternatívája lehet a már meglévő lakóingatlanok korszerűsítése és felújítása – fogalmazta meg Balogh László.

Egy lakás felújításához sokkal kisebb tőke szükséges, mint egy új lakás megépítéséhez, ezért például egy átfogó lakásfelújítási programmal társadalmi szinten is olcsóbban lehet javulást elérni az ingatlanállomány minőségében.

A korszerűsítés velejárójaként a felújított ingatlanok is felértékelődnek, és a korábbinál jobb életminőséget biztosítanak, amit egy későbbi eladásnál érvényesíteni lehet a lakás vagy ház árában is.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam