2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hulladékból is készülhet tégla

Egy skót startup, a Kenoteq kifejlesztette a K-Briq nevű fenntartható téglát, amely 90%-ban építési hulladékból készül.

Az ötlet Gabriela Mederótól, az edinburghi Heriot-Watt Egyetem mérnökprofesszorától származik, a szén-dioxid-kibocsátás kevesebb mint egytizedét generálja, mint egy normál tégla, és bármilyen színű lehet – számolt be róla az Octogon.

„Évek óta keresem a megoldást az építőipar lábnyomának csökkentésére, mert szomorúan látom, hogy a modern építési technológiák olyan alapanyagokat használnak, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás növekedéséhez.”

Medero a Kenoteq egyik társalapítója, és azon dolgoznak, hogy a téglákat mihamarabb kereskedelmi forgalomba tudják helyezni. Medero elmondása szerint a K-Briq úgy néz ki, mint egy normál tégla, ugyanolyan súlyú, és úgy viselkedik, de jobban szigetel. A Kenoteq a téglákat helyben gyártja, ezzel is hozzájárulva a szénlábnyom csökkentéséhez.

Egyre több anyagkutató kísérletezik alternatív tégla előállításával, a Coloradói Egyetem kutatói nemrégiben baktériumokból hoztak létre „élő téglát”.

Fotó: Kenoteq/faceebook.com
Neked ajánljuk
Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz A jövő irodaépületei az egészségünk szempontjából is fenntarthatóbbak lehetnek A polisztirol-alapú hőszigetelés is lehet fenntartható? A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam