2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy erkély az energiatakarékosság terén is jó kilátással szolgálhat

Csak kiakasztják az erkély korlátjára, és máris kisebb lesz a villanyszámla – ilyen egyszerű megoldással kezdtek kampányolni Németországban.

Güterslohból, egy százezres lélekszámú észak-rajna-vesztfáliai városból indulhat el az igazi városi napelemes reform, ha az erkélymodulos napelemes rendszerek népszerűsítése sikerrel zárul – számolt be a Napi.hu.

A fotovoltaikus erkélymodulok népszerűsítéséért a helyi szociáldemokraták (SPD) indítottak kampányt, az első 125 beruházást egyenként 200 euróval támogatják, a pályázatokat a városi környezetvédelmi bizottsága bírálja el.

A kampánytól azt várják, hogy azok a güterslohi lakástulajdonosok is kedvet kapjanak a napelemes rendszerek használatához, akik többemeletes társasházban lakva nem tudják kihasználni a tetőik adottságait.

A kezdeti, pilotszakasz tapasztalatai alapján a párt úgy látja: a város hosszabb távú finanszírozási koncepciót kell hogy kidolgozzon ezen napelemek városképbe és energetikai rendszerébe építésére. Az nem kérdés, hogy magántulajdonban lévő lakások számára egy efféle program meglehetősen egyszerű, átlátható módot kínálhat a saját villamosenergia-szükségletek, illetve annak egy részének megtermelésére és biztosítására.

A modell egyébként nem teljesen előzmény nélküli, hiszen Freiburgban tavaly óta támogatást kaphatnak a hasonló módon telepített napelemes termelők-lakástulajdonosok.

A napelemes erkélykorlátok Finnországban is hódítanak Fotó: Pöllö/Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
A társasházak energiahatékonyságának fejlesztése nélkül elképzelhetetlen a klímaválság kezelése Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Zalaegerszeg új uszodájának építésekor kiemelt szempont volt az energiahatékonyság A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam