2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az alkalmazkodás ösvényét dús sövény szegélyezi

Egy dús növésű, burjánzó növényfal nem csak az avatatlan tekintetektől véd, számos kisállat számára kínál búvó- és fészkelőhelyet, és zöldjétől a szemünk is felüdülhet. Az egyre szárazabb és forróbb nyarak és a sokasodó kártevők miatt azonban érdemes olyan fajták mellett letenni a voksunkat, amelyek a változó klíma megpróbáltatásainak is ellen tudnak állni.

A kert, az udvar belakása, benépesítése a családi ház megkoronázása, de a megfelelő növények kiválasztása és gondozása valójában soha véget nem érő folyamat. A Magyar Mezőgazdaság összegyűjtötte, milyen cserjefélék közül érdemes választanunk, ha a szélsőségessé váló időjárásnak is ellenálló sövényre vágyunk.

A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Mezőgazdaságtudományi Karának Kertészeti Tanszékén 2007 tavaszán indult Klíma-Díszfa nevű kísérletsorozatban 37 mediterrán díszfa- és díszcserjefajt és -fajtát vizsgáltak magyarországi körülmények között. 

A kísérletekben jól szerepelt a portugál babérmeggy (Prunus lusitanica), amely lassú növekedésű, örökzöld, sűrű, nagy, szétterülő bokrot nevelő sövénynövény.
Metszés nélkül 4 méter magasra nő.

Fotó: Cillas/Wikimedia Commons

Ma már rendkívül közismert és több helyen ültetett délszaki sövénynövény a korallberkenye (Photinia fraseri) Red Robin (vörösbegy) fajtája, amely vörösen kihajtó örökzöld lombja miatt közkedvelt. Keményebb hideg télen a levelei megfagynak, de a növény tavasszal újrahajt.

Fotó: Acabashi/Wikimedia Commons

Kevesen ismerik a bőrlevelű madárbirset (Cotoneaster franchetii), amely a közkedvelt talajtakaró madárbirsekkel ellentétben nagy termetű, akár 3 méteres is lehet. Félörökzöld lombja mellett fő dísze ősszel a narancsvörös almástermése, amelyet a madarak is kedvelnek. Remek megújulóképességgel rendelkező, jól nyírható, apró levelű örökzöld cserje.

Fotó: Père Igor/Wikimedia Commons

A bogyóspuszpáng (Sarcococca hookeriana) az idén már január vége óta bontja apró, illatos virágait. Bár a bukszusfélék családjába tartozik, a puszpáng közeli rokona, a puszpángmoly mégsem károsítja. 

Fotó: Photo by David J. Stang/Wikimedia Commons

A Magyar Mezőgazdaság oldalán további izgalmas sövényfajtákat is megismerhetünk. 

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam