2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Inspiráló kagylópalota a fenntarthatóság szerelmeseinek

A torinói székhelyű Wafai Architecture átértelmezte az otthon fogalmát, egy olyan futurisztikus, kagylóra emlékeztető ház tervét készítette el, amelynek külseje újrahasznosított fából készült.

A kagyló organikus alakját felvevő, cső formájú ház terveit egyfelől a természet ihlette, másfelől pedig az előttünk álló környezetvédelmi kihívások, amelyben sokak szerint a fa lesz a meghatározó alapanyag – számolt be a DesignWanted nyomán az Octogon.

A tervet készítő stúdió alapítója, Abdul Sater Wafai mestere a látványos házkoncepcióknak, amelyekben a merész, olykor szeszélyes ötleteket keveri a fenntarthatósági elemekkel.

Az építész szerint a fenntarthatóság akkor nagyszerű, ha mindezt passzív elemek beépítésével érik el (passzív hűtés, természetes fény stb.), nem pedig megfizethetetlen technológiával.

Ennek megfelelően a Scandinavian Seashell House koncepciójában egy kivágásokkal ellátott kagylóhéj jelenik meg, amely természetes fényt enged be a belső terekbe. A hosszúkás szerkezet külsejét különféle forrásokból származó, újrahasznosított fával borítanák be. A fát lekerekített darabokra vágják, szürke, fekete és fehér színével olyan, mint a halpikkely.

Fotó: Wafai Architecture/facebook.com

A ház szívében található a nappali, a konyha és az étkező, amelyeket egy hatalmas, kör alakú ablak világít meg, a mennyezeten található kivágásokon pedig szintén áramlik be a fény. Nagy üvegajtón keresztül lehet kijutni az udvarra, a teraszon kör alakú medence várja a lakókat.

Fotó: Wafai Architecture/facebook.com
Fotó: Wafai Architecture/facebook.com
Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam