2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okostégla eszes megoldás

Az elmúlt évek egyik legdivatosabb építő­elemévé váltak a síkra csiszolt falazóelemek.

A hagyományos téglánál akár 40-50 százalékkal is jobb hőszigetelési képességgel bírhatnak az ultramodern okostéglák. Emellett a drágább, de megbízhatóbb és könnyebben továbbfejleszthető elemek egyszerűbb és precízebb összeillesztést biztosítanak, és környezetkímélőbbek is. Az okostégla előnyeiről és hátrányairól a Haon a Debreceni Szakképzési Centrum tanműhelyének oktatóját, Geronó Zoltánt kérdezte. 

A szakember rámutatott: az épületünk lakóterének jelentős részét képezi a téglafal, ami folyamatos kapcsolatban van a változó kinti hőmérséklettel, illetve a benti, kellemes klímával. Ezért kiemelt fontosságú olyan téglát választani, ami nemcsak a mai szabványoknak felel meg, hanem az egyre szigorúbb építési előírásoknak is.

Anyagilag rövid távon jóval drágábbnak tűnhet a csiszolt tégla, de – a rendkívüli hőszigetelési képességeinek köszönhetően – később többszörösen is vissza tudja hozni az árát.

A hagyományos téglákkal ellentétben a csiszolt okostégla nem igényel – az egyenletes teherátadást szolgáló – vékony ágyazású ragasztóhabon/ragasztóhabarcson kívül semmilyen összetartó anyagot. A kevesebb káros­anyag-felhasználás miatt környezetbarátabb megoldás. A benne található több üreg pedig a jobb hőszigetelést szolgálja.

Az okostéglák a jelenlegi energetikai szabályozásnak szigetelés nélkül is képesek megfelelni, a későbbiekben utólagos szigeteléssel hőtartó képességük tovább javítható. Ezzel szemben a már most kiegészítő szigetelésre szoruló alapanyagból felépülő falak az elkövetkező évtizedekben sok bosszúságot okozhatnak leendő tulajdonosaiknak – figyelmeztet Geronó Zoltán.

Neked ajánljuk
Egy magyar innováció segíthet lenyomni a fűtésszámlákat A magyarok felének fontos a fenntartható otthon megteremtése Egy különleges fehér festék segítheti az épületek és ezzel közvetve a bolygó hűtését A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam