2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Érdemes lenne példát venni Utrechtről

A hollandiai városban egyetlen háztetőt sem hagynak kihasználatlanul: a tetőket zöld növényekkel és napkollektorokkal népesítik be, hogy a város kellemesebb, lakhatóbb és fenntarthatóbb legyen.

A több mint 300 ezer lakosú városban először tavaly a buszmegállók tetejét ültették be kis sárga virágú varjúhájjal, és most pedig azt tervezik, hogy minden háztetőt zölddé változtatnak, hogy ezzel gazdagítsák a város biodiverzitását – adta hírül a The Guardian brit napilap nyomán a Zöld újság.

A projekt egyik leglátványosabb példája lesz a város vasútállomásának közelében álló toronyház, amelyből 'függőleges erdőt' varázsolnak.

A ház falait, erkélyeit és tetejét tízezer növénnyel borítják be: 360 fát, több mint kilencezer cserjét és virágot ültetnek el, ami annyi zöldet jelent, mint egyhektárnyi erdő. A zöld torony, amelyben 200 lakás lesz, 2022-ben készül el. A beruházók szerint évente 5,4 tonna szén-dioxidot tud majd elnyelni, és 41 tonna oxigént termel.

A város vezetése szeptemberben tervez elfogadni egy rendelkezést, amelynek értelmében a város belterületén minden háztetőt be kell zöldíteni. Az önkormányzat már most is jelentős pályázati támogatást kínál a háztulajdonosoknak ehhez: pályázatonként 20 ezer euróig fedezi a költségek 50 százalékát.

Fotó: pixabay.com
Neked ajánljuk
Mese gyerekeknek: A lovak és a szamarak (hangoskönyv) Még több budapesti villamoson lehet kerékpárt szállítani Különleges, de egyszerű édesség: vaníliás bundában sült bodzavirág Összefogás a digitális oktatásért A zöldmegújulás a munkanélküliség kezelésében is segíthet?
Tovább a forrásra: zoldujsag.hu
Vissza
Hírfolyam