2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megújulhatnak a távfűtéses lakások

Lezárult az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pályázata, mely a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatásúgáz-kibocsátását, és javítja energiahatékonyságukat.

Állami támogatás segíti 28 ezer távfűtéses lakás korszerűsítését – számolt be Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár közleménye alapján az Origo.

Az „Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátorcsere alprogram (ZFR-TÁV/2019)” a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások kibocsátásának csökkentését, az energiahatékonyság növelését eredményező, fűtéskorszerűsítésre irányuló beruházásokat segíti elő.  

A kiírásra összesen 336 érvényes pályázatot nyújtottak be közel 2,5 milliárd forint támogatási igénnyel, összesen több mint 28 ezer lakásra.  

Az okosmérésre alkalmas fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása kötelező műszaki tartalomként szerepelt a pályázatban. A távfűtött lakásokban lakók így nem drága külön mérőkkel, hanem okos költségosztókkal szerelhetik fel a radiátorokat, szabályozhatóvá téve a fűtési rendszert.

Fogyasztásmérő egy budapesti távfűtéses lakás radiátorán.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A nemzetközi tapasztalatok alapján önmagában ezzel a költséghatékony megoldással – szigetelés, ablakcsere és minden egyéb beavatkozás nélkül is – legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Kaderják Péter kiemelte, hogy a távhőszolgáltatásban érintett lakások közösségi fűtési rendszereinek felújítása hozzájárul Magyarország energiahatékonysági és klímavédelmi céljainak eléréséhez. A pályázat eredetileg 2 milliárd forintos keretösszege a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében szükség szerint megemelhető.

Neked ajánljuk
Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát A svédek megújuló erőművé alakítják otthonaikat Lehet egy eldobható pelenka fenntartható? Elképesztő mennyiségű apró műanyagot juttatunk a környezetbe
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam