2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kártékony fákból kívánatos falak

Bár a fa az egyik leginkább fenntartható, megújuló alapanyagnak számít, sokakban mégis rossz érzéseket kelt a használata. Ők meríthetnek ihletet az alábbi amerikai példából, amelyben egy túlszaporodott, ökológiai károkat okozó fafajta megmunkálásával készült épületet ismerhetünk meg.

Oregon államban komoly gondokat okoz a hatalmas területeket benövő nyugati gyantás boróka (Juniperus occidentalis). Nagy vízigényével megnehezíti a száraz tájon tenyésző többi növény boldogulását. Ráadásul a környezetükben nagyobb talajerózió és az állatok kisebb fajgazdagsága jellemző.

Az Oregoni Nemzeti Park területén készült az az új  élményközpont, amelyhez a problematikus növény máskülönben jellemzően elégetésre kerülő faanyagát használták fel.

Az építési célra termesztett, bevett fafajtákkal ellentétben erősen csavarodó, csomókkal teli törzsek megmunkálása nem volt egyszerű feladat, de az eredmény magáért beszél: látványos mintázatú, illatos falak bizonyítják a betérőknek, hogy a környezeti tehertétel gondos kezek között hasznos erőforrássá válhat.

Fotó: © Signal Architecture + Research/ Gabe Border
Fotó: © Signal Architecture + Research/ Gabe Border
Fotó: © Signal Architecture + Research/ Gabe Border
Neked ajánljuk
Európa-szerte kizöldülnek a tetők Az energiahatékony épületek drágábban és gyorsabban eladhatók az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint Inspiráló megoldás Baliról – Egy takaros házikó tetra-packból Brüsszeli vita az agrárium miatt a klímastratégia kapcsán Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal)
Tovább a forrásra: treehugger.com
Vissza
Hírfolyam