2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőanyagok új élete: a magaságyás

A magaságyás lényege, hogy a kerti növényeket a talajszint felett neveljük. A földjüket különböző anyagokból készült – legtöbbször négyszögletes – keret fogja össze. Ez leggyakrabban fából készül, de lehet tégla, beton, kő, fém vagy akár szalmabála is.

A magaságyásban termesztett növények gyakran jobban fejlődnek és többet teremnek, mivel jelentős mértékben befolyásolni tudjuk a termőtalaj minőségét és vízelvezető képességét. Sokak számára természetesen az sem mellékes körülmény, hogy egy magaságyás mellett nem kell mélyen lehajolgatnunk növényápolás, gyomlálás közben – írja az Otthonlap.

A magaságyás további előnye, hogy a talaj menti fagyok sokkal kevésbé veszélyeztetik, tavasszal gyorsabban felmelegszik a benne lévő föld, így hamarabb megművelhető, beültethető.

Magaságyásban kiválóan termeszthetünk zöldségféléket is. Könnyen figyelemmel kísérhetjük a talaj minőségét, időben megakadályozhatjuk a túlzott összetömörödését. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a növények gyökere zavartalanul fejlődjön.

Magaságyás készülhet építkezésből magmaradt zsalukövekből, raklapokból, rekeszekből, bontott téglákból, de akár leselejtezett ajtókból is. Gondoljuk meg kétszer is, mielőtt lomtalanításkor rövid úton megszabadulunk a megörökölt sokfiókos komódtól. Az újrahasznosítás hívei leselejtezett tömörfa bútorok lapjaiból, ajtajaiból is mutatós magaságyásokat varázsolhatnak. 

Egy régi ajtó a kertben új lehetőségeket nyithat Fotó: pinterest.com
Fűszerkert bontott téglából  Fotó: mydesiredhome.com/how-to-reuse-old-bricks-to-renovate-your-yard-or-garden/amp/
A tönkrement traktorgumi is jól jöhet a kertben Fotó: www.instructables.com
Raklapból – szinte – bármi készülhet, természetesen magaságyás is Fotó: kyd2.womantoptrend.com
Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: otthonlap.hu
Vissza
Hírfolyam