2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A lakáson belüli légszennyezés is elbutít

Egy friss kutatás kimutatta, hogy a növekvő szén-dioxid-szint nemcsak a bolygónak, hanem nekünk is káros: a lakáson belüli szennyezett levegő már az évszázad végére meglátszódhat az emberek kognitív képességein.

A levegőben található szén-dioxid mennyisége ugyanis a vérben is megnövelheti a káros anyag arányát. Ez pedig azt eredményezheti, hogy kevesebb oxigén jut az agyunkhoz, fáradtabbak leszünk, erősebben szorongunk, és a kognitív funkcióink is tompulnak – írja az IFL Science nyomán a 24.hu.

Szakértő számítások szerint 2100-ra a külső légszennyezettség elérheti a 930 ppm-et (parts per million).

Ha nem teszünk valamit ellene, a belső levegő szennyezettsége akár 1400 ppm-ig is felkúszhat, ami sokkal magasabb, mint amit az emberiség valaha is megtapasztalt.

A Colorado Boulder-i Egyetem kutatói a GeoHealth tudományos folyóiratban mutatták be tanulmányukat, amely szerint ez a szennyezett levegő már több mint elég az észrevehető kognitív „butuláshoz”. Az alapvető döntéshozó készségek a számításaik szerint 25 százalékkal, míg a bonyolult döntésekért felelős képességek akár 50 százalékkal is csökkenhetnek.

A kutatók globális szennyezettségi szintet néztek, valamint lokális sajátosságokat is, és kiszámolták, hogy a változások hogy fogják érinteni a külső és belső légszennyezést. Aztán mindezt összevetették a várható kognitív romlással. Azt azonban megjegyezték, hogy ez egy komplex probléma, és több változót is figyelembe kell venni.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam