2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénz fogy, de az energiahatékonyság nem nő

Európai Számvevőszék vizsgálata alapján nem kellően költséghatékonyak a lakóépületek energiatakarékosságára fordított uniós beruházások.

Az EU pénzügyi ellenőreinek testülete jelentésében azt vizsgálta, vajon az épületek energiahatékonyságára irányuló uniós társfinanszírozásban megvalósuló beruházások költséghatékony módon segítették-e az unió 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási céljainak elérését.

Az uniós számvevők bírálják a tagállami hatóságokat, amiért nem olyan projektekre irányították az uniós forrásokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel érnek el energiamegtakarítást.

További problémának nevezték, hogy a projektek megkezdésekor nem minden esetben mérik fel a kezdeti energiafogyasztást, a lehetséges energiamegtakarításokat és a beruházási igényeket, és nem ösztönzik a lakóépületek mélyfelújításait sem. A jelentés ezért úgy ítéli meg, a jobb irányítás – különösen a projektek kiválasztásában – az egy ráfordított eurónyi összegre jutó magasabb energiamegtakarításhoz vezethetne.

A 2014 és 2020 közötti időszakra az EU mintegy 14 milliárd eurót különített el az épületek energiahatékonyságának javítására a kohéziós operatív programok keretében, ebből 4,6 milliárd eurót kifejezetten lakóépületekre fordítottak.

Fotó: visualhunt.com
Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék A építési hulladék is lehet alapanyag Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam