2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A pénz fogy, de az energiahatékonyság nem nő

Európai Számvevőszék vizsgálata alapján nem kellően költséghatékonyak a lakóépületek energiatakarékosságára fordított uniós beruházások.

Az EU pénzügyi ellenőreinek testülete jelentésében azt vizsgálta, vajon az épületek energiahatékonyságára irányuló uniós társfinanszírozásban megvalósuló beruházások költséghatékony módon segítették-e az unió 2020-ra kitűzött energiamegtakarítási céljainak elérését.

Az uniós számvevők bírálják a tagállami hatóságokat, amiért nem olyan projektekre irányították az uniós forrásokat, amelyek a legnagyobb valószínűséggel érnek el energiamegtakarítást.

További problémának nevezték, hogy a projektek megkezdésekor nem minden esetben mérik fel a kezdeti energiafogyasztást, a lehetséges energiamegtakarításokat és a beruházási igényeket, és nem ösztönzik a lakóépületek mélyfelújításait sem. A jelentés ezért úgy ítéli meg, a jobb irányítás – különösen a projektek kiválasztásában – az egy ráfordított eurónyi összegre jutó magasabb energiamegtakarításhoz vezethetne.

A 2014 és 2020 közötti időszakra az EU mintegy 14 milliárd eurót különített el az épületek energiahatékonyságának javítására a kohéziós operatív programok keretében, ebből 4,6 milliárd eurót kifejezetten lakóépületekre fordítottak.

Fotó: visualhunt.com
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Az olajcégek jobban járnak, ha a megoldás részei lesznek, mintha ők okoznák a problémát Kihallgatták a szigetszentmiklósi olajszennyezés feltételezett elkövetőjét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam