2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az utolsó simításoknál is legyél környezettudatos

Szem előtt tartottad az építőanyagok ökológiai lábnyomát, mérlegelted a különböző energetikai megoldások hatásait. Környezettudatos otthonodra azzal teheted fel a koronát, ha a fenntarthatóságot – természetesen a harmónia és a kényelem mellett! – a lakberendezésben is érvényre juttatod.

A Spa Trend Online összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyekre a falak, a padló és a bútorok tudatos megválasztásánál érdemes odafigyelned:

  • Válassz környezetbarát falfestéket! A hagyományos falszínezők ugyanis meglehetősen sok káros anyagot tartalmaznak: a formaldehid, az ólom és persze a kőolajszármazékok, melyek mérgező gázokat bocsátanak ki. Helyettük dönthetsz a meszelés mellett, de választhatsz újfajta, természetes alapanyagokból készülő festékeket is, amelyek nagyon kevés illékony anyagot bocsátanak ki. 
  • Lépj új utakra!  Padló gyanánt kézenfekvő megoldás egy szép faparketta. De a polírozott beton, egy természetes anyagokból előállított pihe-puha szőnyeg vagy az újrahasznosított üvegből készült csempe is kellemes látványt nyújt, és tartós dekoráció lehet.
  • Keresd a címkét! Az FSC-minősítésű bútorok alapanyaga például fenntartható erdőgazdálkodásból származik, és környezetkímélő módszerekkel kerülnek előállításra.
  • Hasznosíts újra! A régi bevált bútorok, garázsvásáron szerzett darabok egy kis felújítással, funkcióváltással meglepő és környezettudatos megoldásokkal dobhatják fel a teret.
  • Szellőztess! A bútorok előállítása során keletkező hulladékok (lakk, festék, ragasztóanyagok) mind terhelhetik a környezetet. A préselt bútorlapokból készült tárgyaknál a ragasztóanyagként használt műgyantából formaldehid párolog ki. Így ha új bútort vásárolsz, és nincs lehetőséged ökováltozatot beszerezni, egy-két nap alatt szellőztesd ki, mielőtt a helyére kerül.
Fotó: pexels.com
Neked ajánljuk
Svájcban nem új keletű ötlet a zöldtető Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: spatrendonline.hu
Vissza
Hírfolyam