2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Íme, az ország legmagasabb zöld épülete

A lakásfejlesztések során egyre gyakrabban kerülnek előtérbe a fenntarthatóság szempontjai, ami az egyre szigorúbb energetikai követelményeknek való megfelelés mellett az új zöldfelületek arányában is megmutatkozik. Az élenjáró fejlesztéseknél ráadásul nemcsak az épület köré, hanem magukra az épületekre is terveznek növényeket – íme egy dicséretes hazai példa.

A 2021-től szigorodó energetikai előírások alaposan átformálhatják az új építésű házak és lakások piacát. A szabványok mellett azonban a szemléletnek is változnia kell ahhoz, hogy a fejlesztések valóban elinduljanak egy fenntartható, klímatudatos irányba – mutat rá a Portfolio.

A körülöttünk lévő épületek nemcsak látványukkal, a mikroklíma és a levegő minőségének alakításával is fontos szerepet játszanak a települések életében. A jövőben Budapesten is egyre hosszabb hőhullámokra kell számítanunk, éppen ezért különösen fontos, hogy a fejlesztésekhez a lehető legtöbb zöldfelület kapcsolódjon.

A magasabb növényborítottság  a kellemesebb mikroklíma mellett a szálló por koncentrációját is csökkenti, ami a levegőminőség és a lakosság egészségi állapotának javulásához is hozzájárul.

Újpest központjában az idei évben adták át a 632 lakásos Metrodom Panoráma lakóparkot, ahol 4 különálló épületre, azok 17 emeletes tornyaira 170 fát és 3000 méternyi cserjét, összesen nagyjából 10 000 növényt telepítettek.

Emellett az alacsonyabb épületszárnyak tetejét is különböző cserjékkel ültették be, valamint az épületeken kívül és belül is futónövények találhatók, amelyek a tervek szerint idővel 25 méter magasra futnak majd fel. A növények vízellátásáról automata öntözőrendszer gondoskodik, elsősorban a ciszternákban összegyűjtött esővíz felhasználásával.

Fotó: Metrodom Panoráma/portfolio.hu
Neked ajánljuk
Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia Új szolgáltatás segíti az energetikai épület-korszerűsítéseket Keltsük életre a falakat! Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam