2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A homlokzat utólag is zöldbe borulhat

A vietnámi Hanoi egyik közkedvelt városrésze a Dong Da, amelynek egyik emblematikus épületét sok év munkája árán zöldítették ki, ezzel téve kellemesebbé a lakók és színesebbé a negyed életét.

Az „élő épületnek” keresztelt ötemeletes ház zöldfala prof. dr. Hoang Nhu Thang műve. A hanoi egyetem adjunktusaként dolgozó férfi 1990-ben költözött az épületbe, a környék legmagasabb háza volt, éppen ezért sosem kapott árnyékot a nyári hőségben, sőt: a lakók szerint kellemetlenül meleg volt a lakásokban – írja az nlc.hu.

Ekkor a professzor fogta magát, és ültetett két kúszónövényt a homlokzatra, tudván, hogy ezek megszűrhetik a napfényt, és így csökkenthetik a lakásokban lévő uralkodó meleget.

Az ötlet bevált, három évtized elteltével pedig növények garmadája lepte el a homlokzatot, egy gyönyörű, egységes zöldfalat alkotva. 

A murvafürt jelentette a megoldást, amely szépséges virágaival csak fokozza a látványt (Képünk illusztráció) Fotó: shutterstock.com

Az épületnek híre ment a városban, amolyan turistalátványosság lett belőle. A nyugdíjas tanár arról is mesélt, hogy a falakon mindössze kétfajta növény látható egy speciálisan vágott kereten futtatva. Nyolc-kilenc év után már közel az egész épületet belepték a növények.

Manapság annyi munka van a homlokzaton elterülő függőleges kerttel, hogy havi kétszer metszik a növényeket. Hoang szerint a függőkertnek köszönhetően a lakók a szűk nagyvárosban kicsit közelebb érezhetik magukat a természethez.  

A látványos, virágokban pompázó falakról látványos képeket közöl az OddityCentral.

Neked ajánljuk
Európa-szerte kizöldülnek a tetők Bioaszfaltot használnak a svéd építőiparban Az energiahatékony épületek drágábban és gyorsabban eladhatók az ingatlanközvetítői tapasztalatok szerint Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam