2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A „Felújítási Hullám” emelheti fel a gazdaságot

A Buildings Performance Institute Europe olyan ajánlásokat dolgozott ki, amelyek támogatják a gazdasági fellendülést a koronavírus-járvány utáni időszakban, és segítik a klímasemlegesség elérését az európai épületállományban. A „Felújítási Hullám” ennek egyik kulcseszköze.

Az építőipar átalakítása – széttagoltsága miatt – rendkívül összetett feladat. A „Felújítási Hullám” ugyanakkor összehangolt gondolkodást és az értéklánc minden szereplőjének hozzájárulását igényli – olvasható a HuGBC oldalán.

A Buildings Performance Institute Europe (BPIE) szerint a főbb kihívást a következők jelentik: változatos értékláncok, különböző tulajdonviszonyok, helyi szabályozások és a különböző érintettek bevonása az életciklus egyes szakaszaiba, akik ritkán kerülnek egymással közvetlen kapcsolatba.

Az Európai Bizottságnak ezért mindenekelőtt meg kell teremtenie a megfelelő keretet, hogy mozgósítsa a különböző szereplőket, és ellenőrizze, hogy cselekedeteik összhangban vannak-e a „Felújítási Hullámmal”.

A szereplők között jelenleg gyakran nincs koordináció, egymásnak ellentmondó érdekekkel és motivációkkal rendelkeznek; cselekedeteiket és viselkedésüket a különböző eseményindítókhoz és mozgatórugókhoz igazítják. Az építőipar csak akkor tud sikeresen hozzájárulni az EU éghajlatsemlegesség-célkitűzéséhez, ha minden szereplő azonos irányba mozog.

Milyen épületek lesznek a klímabarát Európában? Fotó: bpie.eu

A tőkepiacokat a hosszú távú szabályozási keret ösztönzi az épületfelújításába történő beruházásokra. A magánház-tulajdonosok felújítási hajlandóságának egyik mozgatórugója az épületek felújításával kapcsolatos személyre szabott tanácsadás és támogatás, a helyi önkormányzatokat ugyanakkor a könnyen hozzáférhető finanszírozási források és a technikai segítségnyújtás megléte ösztönzi épületállományuk felújítására. 

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam