2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerűsödnek a technikák, sokasodnak a zöldtetők

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Egy beültetett buszmegállótető, virágtenger a garázs tetején vagy akár egy épület növényektől zöldellő homlokzata nemcsak gyönyörű, de az ilyen zöldfelületek pozitív hatással vannak a környezetünkre – írja a Magyar Mezőgazdaság.

A növények táplálékot és élőhelyet biztosítanak a rovarok számára, heves esőzések során tehermentesítik a csatornarendszert, kiszűrik a szennyező anyagokat és a finom port a levegőből, és megkötik a szént.

Emellett a növények javítják az épületek hőszigetelését és hangszigetelését.

A kertészek elsősorban alacsony évelő növényekből dolgoztak ki ültetési koncepciókat, figyelve arra is, hogy azok kevés gondozást igényeljenek. A szakemberek szerint a Sempervivum fajok ideálisak ezekre a célokra, de a párna- vagy mohaszerűen növekedő fajok, valamint Sedum fajták is alkalmasak tetőkertek beültetésére.

A Sedum fajták kifejezetten igénytelenek Fotó: shutterstock.com

Mivel ezek a fajták vastag leveleikben tárolják a nedvességet, így még a hosszabb ideig tartó hőséget és aszályt is elviselik – mondja a kazettás zöldtetők létrehozására szakosodott Viehweg kertészet tulajdonosa, Thomas Viehweg. A tető kialakításához 20 különböző Sedum fajtát ültetnek vegyesen a 40x60 cm-es növénytartókba, négyzetméterenként 240 darab növény is elhelyezhető.

Körülbelül négy hónap alatt benövik a felületet, és miután meggyökeresedtek, egy ilyen növényközösség évtizedekig élhet.

A kertészet által beültetett kész „növénykazettákat” egyszerűen el lehet helyezni tetszőleges darabszámban egy lapos tetőre, például egy biciklitároló vagy buszmegálló tetejére – és kész is a szép és tartós növénybeültetés. A zárt növénytakaró megakadályozza a fűfélék és a különböző gyomnövények szaporodását. Minimális karbantartást igényel – elegendő a nem kívánatos részek eltávolítása és a hosszú hatású műtrágya kijuttatása.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX 8 autó villámtölthető egyszerre a MOL Plugee balatonlellei töltőin
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam