2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Burjánzó falak és a víz zenéje – élő kápolna tiszteleg Szent Ferenc előtt

A környezetvédelmi világnap alkalmából először Rómában mutatták be azt a különleges kápolnát, amely újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból és élő növényekből építkezve idézi meg az assisi szent által helyreállított Porciunkula-kápolnát.

Az amerikai Penn College oktatói és diákjai öntötték formába a különleges épületet, amely a természet, a művészet, a zene és az építészet egységének megteremtésére tett sikeres kísérletnek bizonyult.

A Porciunkula-kápolnából inspirálódó szerkezet felfelé nyitott, spirálisan csavarodó falait növények százaival népesítették be, a Szent Ferenc idejében a templom körül húzódó élő sövényt megidézve.

A fény a negyedik, autóipari fémhulladékból felépülő fal révén költözött be az épületbe, amely töredezettségével és sajátos játékával az ólómüveg ablakok csillogását idézi meg.

A kápolna végleges helye Assisiben lesz Fotó: livingchapel.com

A falakba rejtett víztározók egyben a szétszedhető és hordozható szerkezet stabilitásáról is gondoskodnak. Emellett a napenergiával működtetett öntözőrendszer felelős a falakban megbúvó hangszerek megszólaltatásáért: a kidobástól megmentett fémdobok játéka módosítható, átalakítható.

Vagyis ahogy a növényzet vagy az alumíniumlemezekből készült, áthelyezhető dekorációk, úgy a kápolnában felcsendülő dallamok is az életet, a folyamatos változást jelenítik meg.

Az élő kápolna felépítése Forrás: Penn State Stuckeman School/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: timesleader.com
Vissza
Hírfolyam