2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi szennyezi a lakás levegőjét?

A légmentesen záródó, jól szigetelt ablakok világában már elsősorban nem a külső környezetből, hanem a lakásban végzett tevékenységekből származó finom szemcséjű szennyeződések befolyásolják az otthonok levegőjének minőségét – derült ki egy német felmérésből.

A Leibniz Troposzférekutató Intézet (Leibniz-Institut für Troposphärenforschung) 2016 és 2019 között 40 lakásban vizsgálta a 10 nanométer és 100 mikrométer közti részecskék jelenlétét a levegőben.

A mintavételre a környezet hatásainak kiszűrésére változó forgalmú és levegőminőségű városrészekben, különböző évszakokban kerül sor. A lakók a levegő minőségét befolyásoló tevékenységekről a mérés ideje alatt digitális naplót vezettek.

A vizsgálat alapján a lakások levegőjében jelen lévő részecskék 90 százalékát a 100 nanométernél kisebb átmérőjű, úgynevezett ultrafinom részecskék adták, amelyeket korábbi kutatások a légzőszervi és keringési rendszert érintő megbetegedésekkel hoztak kapcsolatba. Ugyanakkor a kutatás alapján a részecskék koncentrációját a lakásokban nem a – szintén mért – külső levegőminőség határozta meg. 

A szennyezés mértékét a fűtés típusa befolyásolta, illetve a főzés, sütés és kenyérpirítás során, illetve például gyertyák égetésekor tapasztalták a kutatók a szennyezés jelentős növekedését.

Ezek a tevékenységek nem csak az érintett helyiségben, a teljes lakás levegőjében éreztették a hatásukat. Ugyanakkor nyáron, amikor az ablakok többször maradtak nyitva, a helyzet mérhetően kedvezőbb volt. Vagyis ismét bebizonyosodott, hogy a szellőztetésnek jelentős egészségügyi haszna van, ugyanakkor a szakemberek szerint a lakásokban tapasztalt levegőszennyezés élettani hatásainak pontos feltérképezésére további kutatásokra lesz szükség.

Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam