2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi szennyezi a lakás levegőjét?

A légmentesen záródó, jól szigetelt ablakok világában már elsősorban nem a külső környezetből, hanem a lakásban végzett tevékenységekből származó finom szemcséjű szennyeződések befolyásolják az otthonok levegőjének minőségét – derült ki egy német felmérésből.

A Leibniz Troposzférekutató Intézet (Leibniz-Institut für Troposphärenforschung) 2016 és 2019 között 40 lakásban vizsgálta a 10 nanométer és 100 mikrométer közti részecskék jelenlétét a levegőben.

A mintavételre a környezet hatásainak kiszűrésére változó forgalmú és levegőminőségű városrészekben, különböző évszakokban kerül sor. A lakók a levegő minőségét befolyásoló tevékenységekről a mérés ideje alatt digitális naplót vezettek.

A vizsgálat alapján a lakások levegőjében jelen lévő részecskék 90 százalékát a 100 nanométernél kisebb átmérőjű, úgynevezett ultrafinom részecskék adták, amelyeket korábbi kutatások a légzőszervi és keringési rendszert érintő megbetegedésekkel hoztak kapcsolatba. Ugyanakkor a kutatás alapján a részecskék koncentrációját a lakásokban nem a – szintén mért – külső levegőminőség határozta meg. 

A szennyezés mértékét a fűtés típusa befolyásolta, illetve a főzés, sütés és kenyérpirítás során, illetve például gyertyák égetésekor tapasztalták a kutatók a szennyezés jelentős növekedését.

Ezek a tevékenységek nem csak az érintett helyiségben, a teljes lakás levegőjében éreztették a hatásukat. Ugyanakkor nyáron, amikor az ablakok többször maradtak nyitva, a helyzet mérhetően kedvezőbb volt. Vagyis ismét bebizonyosodott, hogy a szellőztetésnek jelentős egészségügyi haszna van, ugyanakkor a szakemberek szerint a lakásokban tapasztalt levegőszennyezés élettani hatásainak pontos feltérképezésére további kutatásokra lesz szükség.

Neked ajánljuk
Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A kockázatos partok helyett a tengerre költözhetnek a jövő városai? Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: idw-online.de
Vissza
Hírfolyam