2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben a hőségre légkondi helyett egy különleges falfesték is megoldás lehet

Minél jobban süt rá a nap, annál jobban lehűti a kezelt felületeket egy speciális, nanotechnológiát alkalmazó falfesték.

Az izraeli Solcold nevű startup fejlesztése nem termodinamikai reakciók segítségével állítja elő a hideget, hanem kvantumfizikai tulajdonságokat használ ki, és atomi szinten éri el a hűtőhatást – számolt be a Le Monde című napilap alapján a hvg.hu.

A bevonat külseje csak bizonyos hullámhosszú fényt enged át, ami aztán belül, reakcióba lépve a másik réteg atomjaival, energiát szabadít fel, így hűtőhatást fejt ki.

A festék tesztelése célegyenesbe fordult, a laboratórium után immár a gyakorlatban próbálgatják a fejlesztők, jövőre pedig már piacra is dobhatják.

Fotó: SolCold/youtube.com
Neked ajánljuk
Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat Burjánzó falak és a víz zenéje – élő kápolna tiszteleg Szent Ferenc előtt A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam