2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen keresik az energiatakarékos lakásokat

A jövő évtől csak azok az épületek kaphatják meg Magyarországon a használatbavételi engedélyt, amelyek megfelelnek az Európai Unió energiahatékonysági követelményeinek. Az OTP Ingatlanpont szakértője úgy látja, hogy a szigorítást a vásárlók kedvezően fogadták.

Tapasztalatai szerint a klímaváltozás miatti aggodalom és a környezettudatosság erősödése átalakította a keresletet az utóbbi években. Folyamatosan növekszik az igény a zöldmegoldásokra az ingatlanpiacon, még akkor is, ha ezért magasabb vételárat kell fizetni – idézi Homolya Gergelyt, az OTP Ingatlanpont új építésű projektekért felelős menedzserét az Mfor.hu.

Néhány éve még ritkaságnak számított Magyarországon, ha egy lakóingatlan fejlesztői az energiahatékonyság ígéretével próbálták felkelteni a vevők érdeklődését. Legfeljebb azzal tudtak érvelni, hogy a környezetet kímélő technológiai újításoknak köszönhetően lényegesen le lehet majd szorítani a fenntartási költségeket.

Mára gyökeresen megváltozott a helyzet, az új építésű ingatlanok piacán egyre több a környezettudatos vásárló, őket az energiahatékonyság mellett az is érdekli, hogy a beruházók milyen technológiai megoldásokat alkalmaznak. 

A szigorodó szabályokat teljesítő lakóingatlanok értékesítése a vásárlói igények átalakulása miatt várhatóan sokkal hatékonyabb lesz, és magasabb megtérülést biztosít számukra még akkor is, ha a korszerű zöldtechnológiák alkalmazása növeli az építés költségeit – mondta a szakértő, hozzátéve, hogy hasonló tendencia érvényesül a használt ingatlanok piacán is.

Fotó: shutterstock.com

Az energiahatékonysági kategóriákat számos paraméter figyelembevételével az épületek egy négyzetméterre jutó energiafogyasztása alapján határozzák meg. Magyarországon jelenleg az AA++ besorolás jelenti a legjobb minősítést. Az energetikai tanúsítvánnyal rendelkező épületek elenyésző aránya, mindössze 0,5 százaléka sorolható ebbe a kategóriába.

A 2021-től érvényes szabályok szerint az új épületek esetében a BB kategória a minimális elvárás, amelyben a négyzetméterenkénti fogyasztás nem haladhatja meg a 100 KWh-t.

Az Európai Unió azzal számol, hogy hosszabb távú klímacéljai eléréséhez elengedhetetlen a már meglévő épületek energiahatékonyságának növelése. Ehhez évente az állomány megközelítőleg három százalékát kellene felújítani, az átalakítás eredményeként legalább 80 százalékkal csökkenjen az energiafelhasználásuk. A magyar lakóépületek többsége korszerűtlen, a négymillió otthon csaknem háromnegyede felújításra szorul. Az így elérhető megtakarításról sokat elmond, hogy az ország teljes energiafelhasználásának 40 százaléka az épületekhez köthető.

Neked ajánljuk
Innovatív közösségi lakhatási megoldással mutatna példát Zugló Cserepekkel a szélsőséges időjárás ellen Hőhullámok a városok árnyékos oldalán A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam