2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Esélyt kap a maradék hungarocell – nehezen kezelhető hulladékból hasznos termék

A vállalat körforgásos gazdálkodási rendszert indít, amely során polisztirol maradék anyagokat felhasználva gyárt majd hőszigetelő könnyűbetont.

A Masterplast „Hungarocell Zöld Program” elnevezésű körforgásos gazdálkodási rendszerének lényege, hogy a vállalat által értékesített Hungarocell polisztirol és XPS termékek felhasználása során keletkező maradék vágott anyagokat visszagyűjti, majd újra feldolgozva hőszigetelő Thermobeton anyagot állít elő belőle – számolt be a Portfolio.

A jelenlegi építési gyakorlatban a polisztirol anyagok felhasználása során a méretre vágásból keletkező káló mértéke elérheti a 3-5 százalékos arányt, ami más megoldás nélkül hulladékká válik.

Becslések szerint évente akár 100 ezer köbméteres mennyiséget is elérheti az így keletkező hulladék, ami a jelentős mértékű környezetterhelésen túl egyre növekvő költséget is jelent az építőipari kivitelezők számára.

A tiszta-vágott polisztirol azonban értékes alapanyagként is szolgálhat újrahasznosított szigetelőanyag gyártásához. A Masterplast palettájában 2002 óta megtalálható Thermobeton ilyen termék, amely újrahasznosított alapanyagból előállított hőszigetelő könnyűbeton.

A Masterplast Nyrt. sárszentmihályi üzeme
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A programmal már az első évben mintegy 10 ezer köbméter vágott polisztirol begyűjtését és feldolgozását célozta meg a magyar gyártó, amiből így nem válik környezetet terhelő hulladék, hanem olyan újrahasznosított termék lesz, ami tovább csökkenti az épületek energiaigényét. A programot a társaság újabb akvizíciója teszi lehetővé, aminek keretében a Masterplast megvásárolja a Fidelisbau kft. vállalatot, a Thermobeton gyártóját. 

Neked ajánljuk
Ausztráliában magasodik a világ legzöldebb lakótornya Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Óriásporszívóval akarják eltávolítani a műanyaghulladékot egy belga természetvédelmi területről Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam