2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mászófallal egészül ki Dánia legkülönlegesebb erőműve

Copenhill épülete már eddig is jól példázta, hogy a funkciók különleges párosításával izgalmas városi megoldások születhetnek, hiszen tetején télen-nyáron edzhetnek a síelés szerelmesei.

A világ legmagasabb mászófala épül Európa egyik legmenőbb épületén
Dánia fővárosában, Koppenhágában. Az Amager Bakke nevű szemétégető erőmű nemzetközi hírnevét annak köszönheti, hogy sportkomplexumként is üzemel: a legnagyobb épület tetejéről egy lejtős zöldfelület indul az utcaszint felé, melyen 450 méter hosszan síelni is lehet, télen és nyáron egyaránt – írja a Vezess.hu.

A síelés mellett természetesen a hegymászást is gyakorolhatják az erre vevők, hamarosan pedig újabb attrakcióval bővül a sportközpontrészleg: az erőmű homlokzatán kap helyet ugyanis a világ legmagasabb mászófala.

A 85 méter magas és 10 méter széles részen a legbátrabbak akár a sípálya tetejéig is felmászhatnak, majd akár le is szlalomozhatnak, miután a mászófelszerelést sílécre cserélték.

A Walltopia nevű mászófalhoz 55 tonna rozsdamentes acélt és 24 tonna üvegszálas műanyagot, illetve plexit használtak fel. Utóbbi alkotóelemre azért volt szükség, hogy azokon az ablakokon is bejusson a fény az épületbe, melyeket eltakar az 1200 négyzetméteres mászófal.

Fotó: CopenHill Urban Mountain/facebook.com
Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban A hidrogénre alapozná az otthonok fűtését az Egyesült Királyság Barcelona után Bécsben is zöld szuperblokk véd az autóforgalomtól (videóval) A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam