2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintaotthon a jövőből: környezettudatosságra, fenntarthatóságra és bútorszerelésre okít az IKEA

Az IKEA Lengyelországban létrehozott egy olyan mintaterületet, ahol az emberek megtanulhatják, hogyan lehet akár a város közepén is összhangban élni a természettel. A lakberendezési cég emellett azt is érzékeltetni szeretné, hogy a jövő dizájnjának a természet tiszteletben tartásán és a fenntarthatóságon kell alapulnia.

A „Home of Tomorrow” elnevezésű, most még utópisztikusnak tűnő otthont egy 120 éves, használaton kívüli épültben alakítják ki Szczecinben. Célja annak bemutatása, hogyan tudunk környezetbarát megoldásokkal pozitív hatást gyakorolni a bolygóra – számolt be az Octogon.

A tervezés felelőse Joanna Jurga, Paulina Grabowska és Justyna Puchalska volt, munkájuk egy, az IKEA által végzett kutatáson alapszik, amely szerint a világ népességének 70 százaléka 2050-re városokban él majd, ami egyáltalán nem jó hír az éghajlatváltozásnak.

Az IKEA szerint a formatervezésnek és az otthonok berendezésének a jövőben a fenntarthatóságra kell fókuszálnia, az otthon egy olyan „élő organizmussá” fog válni, amelynek központi eleme a hulladékgazdálkodás, a vízgazdálkodás és az önfenntartás lesz.

A mintaterülettel azt szeretnék érzékeltetni, hogy a városi élet nem kell, hogy feltétlenül magával hozza a természettel való kapcsolat elvesztését. Ennek alátámasztására az épületben gyógynövényeket, zöldségeket, gyümölcsöket és gombákat termesztenek, hogy megmutassák, hogyan állíthatunk elő élelmiszert városi környezetben, ehhez pedig olyan speciális kertészeti technikákat alkalmaznak, mint például a talaj nélküli növénytermesztés.

Fotó: IKEA Dom Jutra/facebook.com

Az IKEA az installációt különféle funkciójú terekre bontotta le, helyet kapott benne egy műhely is, ahol az érdeklődők megtanulhatják, hogyan lehet megjavítani a háztartási cikkeket. Ezzel el is érkeztünk a körkörös gazdaság fogalmához, amelyben az IKEA próbál aktív lenni: a termékeket úgy tervezik meg, hogy minél tartósabbak, javíthatók és újrahasznosíthatók legyenek.

A Home of Tomorrow várhatóan 2021 elején nyílik majd meg a nagyközönség előtt, addig pedig a fenntartható fejlődés témaköréhez kapcsolódó workshopokat és megbeszéléseket tartanak majd a helyszínen.

Fotó: homeoftomorrow.online
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam