2020. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A fejlett klímaberendezések rengeteg energiát spórolhatnak

Nyolcévnyi üvegházhatást okozó gázkibocsátást lehetne megelőzni az elkövetkező négy évtizedben, ha szigorúbb előírásokat vezetnek be a légkondicionáló berendezésekre.

A hűtőrendszerek energiahatékonyságának javítása éghajlatbarát hűtőközegek felhasználásával 2060-ra 210-460 milliárd tonnával csökkenthetné a szén-dioxid-kibocsátást – írja a Guardian alapján a hvg.hu.

Az ENSZ és a Nemzetközi Energiaügynökség szakértőinek véleménye szerint az éghajlatot felmelegítő hűtőközegek, például a fluorozott szénhidrogének használatának csökkentése 0,4 Celsius-fokkal csökkenthetné a felmelegedést az évszázad végére.

A légkondicionálás energiahatékonyságának megduplázása 2050-ig 1300 gigawatt energiával csökkentené a villamosenergia-felhasználást, ami megegyezik a Kínában és Indiában 2018-ban széntüzelésű erőművekben előállított villamos energia termelésével.

A jelentés szerint a hatékonyabb légkondicionálásnak egyéb előnyei is lennének, mint például a gyógyszerek és oltások életmentő hűtőberendezéseinek jobb hozzáférése, a jobb levegőminőség, valamint az élelmiszer-veszteség és a hulladék csökkentése.

Becslések szerint 3,6 milliárd légkondicionálót használnak világszerte, és ez 2050-re 14 milliárdra nőhet, ha a hűtés mindenki számára elérhető lesz Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Nincs apelláta: zöldbe borul az osztrák főváros Téglaként él tovább a textilhulladék Hogyan vigyázzunk a vízre az otthonunkban? – Infografika Egyre gyakrabban lehetnek szélsőséges szárazságok Közép-Európában Már az idén elkezdhetik gyártani a világ legolcsóbb villanyautóját
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam